Vrï is een trio uit Wales dat de traditionele Welshe muziek exploreert op een vrij unieke manier. Die muziek was namelijk lang onderdrukt door Methodistische kerken, net als de taal van de Welshmen door Hendrik de Achtste verboden werd. Er was dus nogal wat intensief archiefwerk te doen om de unieke geluiden van vroeger terug te kunnen halen.

Cellist Jordan Price Williams, violist Aneirin Jones en violist Patrick Rimes zingen ook nog eens fenomenaal goed, en beginnen het album Islais a genir (een gezongen gefluister) met Y Caseg Felen met een stukje a capella waar ik meteen al kippenvel van kreeg, en dat werd niet veel minder bij de rest van het album. Af en toe schuift zangeres Beth Celyn ook nog even aan, en dat is meteen ook helemaal raak.

Het is dus niet alleen de gebroken geschiedenis van fiddle muziek in Wales die hier een nieuw leven krijgt, ook de vocale tradities worden hier met passie opnieuw vuur ingeblazen, waardoor je niet merkt dat sommige muziek die je hier hoort tweehonderd jaar oud is. Een adembenemend mooi album kortom.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Y Gaseg Felen     
March Glas     
Y Cap O Las Fawr