Karel Waeri was een Gentse volkszanger die leefde van 1842 tot 1898, en die tijdens zijn leven zo’n vijfhonderd liedjes schreef waarin hij blijk gaf voor niets en niemand bang te zijn, want hij koos daarin altijd voor de werkmens, en wist met rake observaties, scherpe en humoristische teksten Kerk, Politiek en Kapitalisten neer te sabelen.

Walter de Buck heeft de liedjes van Waeri, die toen al ongeveer een eeuw oud waren, aan de vergetelheid ontrukt door ze op te nemen, en ze worden nu opnieuw leven ingeblazen door Wim Claeys. En hoe!

Wim Claeys heeft al een half leven als accordeonist achter de rug, en komt hier voor het eerst uit de kast als zanger, en je kunt horen dat dat puur uit passie is voor de liedjes van Koarelke Waeri, want de liedjes worden met ongelofelijk veel plezier en overtuigingskracht gebracht.

Daar komt bij dat de arrangementen de liedjes op veel plaatsen nog een slag leuker maken. Luister maar eens naar het bijzonder scabreuze De Bieën, of naar het aanstekelijke De Stier…Het is overigens bijna niet meer voor te stellen dat er meer dan honderd jaar geleden al zulke onomfloerste teksten geschreven werden. Zo direct en onomwonden horen we ze tegenwoordig nog maar zelden meer.

Wim Claeys en zijn band, Geert Waegeman, Nils de Caster, Lieselot de Wilde en Nathalie Delcroix, spelen traditionele volksmuziek, in de traditie die we kennen van Walter de Buck, Wannes van de Velde en anderen, maar ze geven er, net als die mannen, ook hun eigen draai aan, zodat deze volksmuziek ook weer helemaal in deze tijd staat, en dat betekent in dit geval dat met name de humor van Waeri helemaal tot zijn recht komt. Chapeau!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.