WÖR is een van de opmerkelijkste folkbands die ik ken – ze zijn eigenlijk de rockers onder de folkies, zou je kunnen zeggen, en ze doen dat merkwaardig genoeg niet met zelfgeschreven muziek, maar met muziek uit de achttiende eeuw, die ze met eigen arrangementen op een buitengewoon energieke manier weer tot leven brengen.

Hun derde album, About Towers, wordt door het label ARC Music nu ook wereldwijd uitgebracht, en dat is volkomen terecht, want de hits van ruim tweehonderd jaar geleden die de mannen van Wör uit de archieven hebben opgediept blijken niet alleen tijdloos, ze blijken ook nog eens bijzonder aanstekelijk en dansbaar te zijn.

De towers uit de titel zijn de torens waarin de beiaardiers vroeger hun carillon bespeelden – zij zorgden er voor dat iedereen in de stad de laatste liedjes te horen kreeg – ze fungeerden min of meer als zendmast of radiostation die de hits van de achttiende eeuw verspreidden.

De titels van de stukken zijn soms aangepast – zo komt het eerste stuk uit een verzameling composities die de titel Beyaert heeft, maar dit stuk heette eigenlijk “Heden is ons kindeken geboren” – in het arrangement van Pieterjan van Kerckhoven heeft het stuk van Theodoor Everaerts nu de titel Beyaert gekregen. Compositie No 86 van Wandembrille kreeg ook een iets fraaiere titel, geïnspireerd door het studentenprotest tegen klimaatverandering dat plaatsvond tijdens de repetities. Zo werd Climate Change een klein politiek statement.

Op de website van de band vind je nog veel meer achtergrondinformatie over de componisten en de stukken die je op dit fabelachtig mooie album vindt. Daar kun je het album ook bestellen. Doen!

Luister hier naar een paar fragmenten: