Muziek van halverwege de achttiende eeuw kan klinken als muziek die ook gecomponeerd had kunnen worden door iemand als Michael Nyman, die gedreven minimal music maakt. Dat blijkt, als je naar het gezelschap WÖR luistert, vijf Belgische muzikanten die een melodie uitprobeerden uit een verzameling die uit de jaren 1780 stamde. Ze vonden het resultaat “cool” klinken, en wij kunnen het daar alleen maar hartgrondig mee eens zijn.

Dat ligt uiteraard niet helemaal en alleen aan die muziek, die uit dansbundels, beiaardboeken, en een bundel van de muzikantenfamilie Di Martinelli komt, maar vooral ook aan de gedreven, energieke en frisse aanpak van dit vijftal, die de muziek spelen alsof hij gisteren speciaal voor hun geschreven is.

Het resultaat is verbluffend – je wordt hier buitengewoon blij van, want dit is muziek die je door een deejay zo tussen moderne dance kunt laten smokkelen, en dan gaat de hele dansvloer uit zijn dak. Alle melodieën zijn genoteerd in de achttiende eeuw in Antwerpen, Brussel, Diest, Gent, Leuven en Viane.Voor de arrangementen tekent WÖR, en met hun bijzondere bezetting tekenen ze ook voor het bijzonder geluid: bariton- en sopraansax, viool, doedelzak, musette, accordeon en gitaar. De passie en de lol spatten eraf. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: