Ad van Meurs is zo langzaamaan de eminence grise van de Nederlandse blues- en folkscene, maar de bedaagdheid die daarbij hoort is hem volkomen vreemd – The Watchman slaat nog steeds nieuwe paden in. Dat zagen we al met de voortreffelijke en volstrekt unieke Arabicanaband NoBlues, nu kunnen we het weer constateren bij het beluisteren van Break Of Dawn, van het folktrio The Folksurvivalclub.

Naast van Meurs horen we ook zijn onvolprezen partner Ankie Keultjes die hier laat horen dat ze prima solo kan zingen, maar die ook weer een schitterende tweede stem laat horen. Keultjes produceerde het album perfect, met een fraai helder geluid waarin elke nuance van elk fijnzinnig gespeeld instrument tot zijn recht komt. Nieuwkomer Marjan Cornille speelt gitaar en zingt. Ze laat hier één zelfgeschreven liedje horen (het prachtige Won’t you Try, met schitterende samenzang), de rest is geschreven door van Meurs, alleen of samen met Keultjes. Voortreffelijke liedjes, allemaal.

De drie gastmuzikanten voegen alledrie echt iets toe, daarom noem ik ze hier expliciet: Sjoerd van Bommel is een buitengewoon soepele en inventieve drummer, die een nummer tegelijk luchtig en gestructureerd kan laten klinken. Theo Wijdeven is daarbij de perfecte bassist, en Siard de Jong kleurt de arrangementen magnifiek in op viool, mandoline en fluiten.
Maar het zijn toch vooral de liedjes en de zang die het ‘m doen, en dan vooral de adembenemend mooie samenzang. De stemmen van deze drie lijken op een speciale manier voor elkaar gemaakt, terwijl ze ook uniek en apart klinken.

The Folksurvivalclub is een mooie naam voor deze club, want hiermee wordt “de folk” inderdaad weer een mooie nieuwe impuls gegeven. Met twee poten in de traditie maar toch geheel van deze tijd. En dat heeft vooral ook te maken met het zeer eigen geluid en de prachtige soepele arrangementen. Mooi exportproduct ook, dit, want het niveau is van absolute wereldklasse.

Hè, heerlijk om weer eens ouderwets enthousiast te kunnen zijn.