Morton Feldman wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse serieuze componisten van de vorige eeuw. Zijn muziek wordt niet alleen nog steeds uitgevoerd, ze blijkt ook als inspiratiebron te dienen voor een hele generatie jonge componisten. For Feldman is een audio-dvd met ruim anderhalf uur muziek. Bij dit soort trage, meanderende muziek is het geen slechte gedachte om in plaats van de beperkte geluidsduur van een cd een dvd te nemen, want daar kun je, met dezelfde technische kwaliteit, meer muziek op kwijt. En anderhalf uur onafgebroken kunnen luisteren is dan heel plezierig.

De dvd bevat een aantal stukken van Feldman zelf voor strijkkwartet (uitgevoerd door het Rangzen Quartet), aangevuld met wereldpremières van stukken van jonge componisten, in de sfeer van Feldman. Het hoesje, met de prachtige foto van kale bomen die ijl in de ochtendmist lijken op te lossen, past perfect bij de sfeer van de muziek. De componisten presenteren ieder een compositie van ongever een kwartier.

David Toub begint in zijn compositie MF met strijkers die aftrappen met een minimal musicachtige, ritmische basis waar een lome melodie overheen gezet wordt. Toub staat duidelijk in wat we toch wel de minimaltraditie mogen noemen, en geeft daar subtiel zijn eigen kleuring aan. De compositie werd speciaal geschreven voor violiste Christina Fong, die het hier ook uitvoert.
David Kotlowy begint met een monotone strijker in zijn compositie “of Shade to Light” en bouwt langzaam naar een complexere compositie toe, waarbij hij aangeeft ook Arnold Schoenberg als inspiratiebron te beschouwen.
New England Late Summer is een titel die al iets van romantiek in zich draagt. Het verbaast dan ook niet als blijkt dat componist John Prokop het voor zijn eigen bruiloft heeft geschreven. Het stuk was bedoeld als achtergrondmuziek bij het doen van de trouwbeloften, en moest dus niet te veel aandacht trekken, maar meer als een effectieve geluidsondersteuning dienen. Toch staat het hier op zichzelf als een huis. Mooi, gedragen, onopvallend maar toch zeer aanwezig.
Het kaalste stuk is van David Beardsley, die een uitspraak van Feldman als titel nam voor het stuk – as beautiful as a crescent of a new moon on a cloudless spring evening is zo te horen een zeer rationeel uitgedachte compositie, maar voor een gemiddelde luisteraar is het het saaiste stuk op deze dvd. Hij heeft het over “Just Intonation”, en “rational intervals from the harmonic series” en wellicht maakt dat het stuk, dat een half uur duurt, wel degelijk interessant voor vakgenoten. Hier is het het zwakste deel van de dvd, al zitten er aardige delen bij.

Al met al is dit voor liefhebbers van serieuze moderne muziek wel degelijk een aanrader, vooal omdat de sterke composities van Feldman hier fraai worden uitgevoerd, en de composities van de jongere componisten er heel mooi bij passen. Dat levert toch, zou je kunnen zeggen, een mooi gecomponeerde totaal-compositie op. Bovendien waren een paar van de Feldmancomposities niet eerder digitaal verkrijgbaar.

  • For Feldman – door Rangzen Quartet, Christina Fong – OgreOgress Productions