for the record for the record
- gesprekken met mensen die de manier waarop we naar muziek luisteren hebben gevormd

For the Record is niet zomaar een boek vol interviews met producers of mensen die belangrijk zijn in de muziekindustrie - hier worden steeds een paar sleutelfiguren aan elkaar gekoppeld, en die gaan met elkaar in gesprek, en dat levert een aantal buitengewoon spannende en inspirerende gesprekken op.

Soms gaat het om muzikanten die al een heel leven meelopen, zoals de drummers Bernard Purdie en Jaki Liebezeit, de eerste de swingendste en meest gesamplede drummer ooit, de tweede de meest repetetieve drummer ooit - de twee blijken desalniettemin een grote waardering voor elkaar te hebben, en hebben een interessant en bij vlagen behoorlijk pittig gesprek. Jaki beweert bijvoorbeeld dat hij nooit telt terwijl Bernard stelt dat je als drummer altijd telt, hoe dan ook. Leuk is dat je hoort dat het voor een drummer pas echt goed gaat als hij mensen aan het dansen heeft gekregen.

De grondlegger van de Ethiojazz, Mulatu Astatke, gaat in gesprek met twee leden van Bulaku Som Sisterna, over de wortels van alles, de frontman van Chic en de mastermind van Heaven 17, Martyn Ware en Nile Rodgers, praten over het schrijven van hits en vergelijken hun aanpak.

Er zijn meer verrassende combinaties, en de gesprekken zijn ook interessant om te lezen als je niet van de betreffende muzieksoort houdt. Lees bijvoorbeeld maar eens het gesprek tussen de Jamaicaanse dub-legende Lee "Scratch" Perry en Adrian Sherwood, die zegt dat zijn leven veranderde nadat hij de echokamer had ontdekt.

Sly & Robbie en de in Chili geboren Duitse producer Matias Aguayo vinden elkaar volledig op ritmegebied, Souldiva Erykah Badu gaat praten met de nieuwe New Yorkse lichting, The Underachievements, er zijn gesprekken van deejays, technoproducers, en nog veel en veel meer.

Voor mij ging er een wereld open, want ik kreeg ook een kijkje in de keuken van een aantal stromingen waar ik tot voor kort nauwelijks zicht op had, en hier worden elke keer weer scherpe gesprekken gevoerd van mensen die er middenin zitten en die er bewust en met overgave mee bezig zijn. Vakgenoten en gepassioneerde muzikanten onder elkaar. Fascinerend en inspirerend.

  • Red Bull Music Academy - For the Record - Conversations with people who have shaped the way we listen to music - Gestalten - ISBN 978-3-89955-507-3
  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel:  For the Record

 

 

 

 

 

 

 

 dubbele pagina...

De vormgeving maakt het een bijzonder leuk boek om te lezen.

zelfs de vormgeving is muzikaal

Zelfs de vormgeving van het boek is muzikaal, zou je kunnen zeggen - hij sluit in ieder geval goed aan bij de gesprekken die gevoerd worden.

de producer is god in de studio...