vilt

nils frahm
- felt

nils frahm

 

Nils Frahm is een pianist die vergroeid lijkt met zijn piano. Ik zag hem optreden in de Oosterpoort in Groningen en was verbaasd dat de ietwat wereldvreemd ogende jongen met de schoudertas die zomaar het podium opliep en zijn tas op de grond gooide zich kort introduceerde en vervolgens achter de piano ging zitten en daar volledig in op leek te gaan. Hij speelde met grote overtuiging indrukwekkende, op minimal music gebaseerde muziek, die daar toch volledig van losgezongen werd door een virtuoze pianist die volledig zijn eigen avontuurlijke weg gekozen leek te hebben - energiek, licht, spannend, verrassend, mooi en gewoon heel erg goed.

Zijn album Felt (vilt) is ontstaan doordat hij 's nachts zijn buren niet wou storen en daarom de snaren van zijn piano met vilt bekleedde. Dat bleek het geluid grondig te be´nvloeden, waardoor je min of meer van een "prepared piano" zou kunnen spreken, maar Frahm ging verder, want hij zette een grote koptelefoon op, plaatste een microfoon zo dicht mogelijk bij de snaren en raakte zelf onder de indruk van het fluisteren van de piano, van alle bijgeluiden binnen de piano, het krakende hout van de piano dat je normaal niet hoort, zijn eigen ademhaling, en het kraken van de houten vloer onder de piano. Hij besluit alles mee te nemen in zijn composities en het toeval mee te laten doen.

Ik moet zeggen dat ik met open mond naar dit bijzondere, intieme album heb zitten luisteren. Want al die vreemde bijgeluiden, de onbedoelde ritmes, het schuren en kraken, klinken zo hard mee dat ze inderdaad integraal deel gaan uitmaken van Frahm's muziek, en het klinkt fantastisch. Frahm adviseert om bij het beluisteren net als hij een koptelefoon op te zetten om alle details te kunnen horen, en dat is inderdaad een goed advies. Je duikt een bijzondere wereld in - het binnenste van een piano, dat leeft en luistert naar de meesterlijke pianist Nils Frahm. Prachtig!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine