David Francey is een Canadees met een Schotse achtergrond. Hij schrijft de prachtigste liedjes, over simpele alledaagse dingen maar bijvoorbeeld ook een aanklacht tegen moorden in de naam van Allah of God (New Jerusalem). Hij klinkt soms wat als Christy Moore. Francey heeft dezelfde warme doorleefde bariton, en hij zingt er al net zo gemakkelijk en soepel mee. Bovendien zijn de akoestische arrangementen bij zijn liedjes vrij minimaal maar precies goed.

Hij begint de cd Right Of Passage bijna acapella (met een zachte drone op de achergrond) en hij heeft meteen je volledige aandacht. Dan worden er heel voorzichtig een fiddle en een tweede stem toegevoegd. Dan gaat het bij het volgende nummer verder met gitaarbegeleiding, een fiddle springt bij, een bouzouki, wat percussie, weer een tweede stem. Het zijn steeds opnieuw mooie, niet al te overdadige arrangementen die de liedjes optimaal tot hun recht laten komen.

Francey is geboren in Schotland en emigreerde met zijn familie naar Canada toen hij twaalf was. Daar heeft hij allerlei soorten banen gehad, die voldoende inspiratie voor zijn liedjes bleken op te leveren. Als je die liedjes beluistert hoor je een ontspannen man die goed in zijn vel zit, al klinkt er altijd wat melancholie in door. Mooi.