Soms bewaar je een plaat voor maar één nummer. Zo’n nummer staat op de cd van Free World, From The Bluff. Het nummer, Down On The Bluff, gaat over een plek bij de Mississippi (het lijkt wel of liedjes over de Mississippi altijd goed zijn) dat begint als een langzaam soulnummer, en dat lekker loom doorgaat, met een trage maar rauwe gitaarsolo, lekkere blazers, een gedreven zanger, een fraaie slidegitaar die het nummer verder helpt en een band die helemaal in de groove hangt. Magnifiek.

Helaas weten de mannen van Free World, een band die al ruim twintig jaar bestaat, dit niet de hele plaat lang vol te houden. Ze maken zeer prima rock met blazers, wat rockender dan Blood Sweat en Tears, wat jazzier dan Southside Johnny, maar wat minder geïnspireerd dan deze beide acts. Behalve dat ene prachtnummer dan, want dat is echt een juweeltje.

Producer Jim Dickinson weet de band wel mooi het ruwe randje mee te geven dat voor dit soort muziek onontbeerlijk is, en meestal wordt er ook wel lekker gespeeld, maar door dat ene nummer lijkt de rest middelmatiger dan het wellicht is. Maar goed, een band moet feitelijk beoordeeld worden op hun beste werk, en dat is in dit geval een topper.