The Freilachmakers Klezmer String Band is geen normale doorsnee klezmerband. Dat kon je al wel afleiden uit de toevoeging “string” – geen jankende klarinet hier, de fiddles doen het treurige werk, op een opmerkelijke manier ondersteund door een nadrukkelijk aanwezige banjo, gitaren, bas, cello, mandoline en af en toe een accordeon of een fluitje. Ook speelt de band niet het geijkte klezmerrepertoire. Dat zit er wel tussen, maar er worden ook Sefardische liedjes gespeeld bijvoorbeeld, en er wordt niet alleen Engels en Jiddisch gezongen, maar ook Spaans, of liever gezegd Ladino (Joods-Spaans).

De band komt uit Sacramento, in Californië, vandaar de titel van hun tweede cd “And I in the uttermost West”. Ze spelen als gezegd naast klezmer een breed spectrum aan Joodse volksmuziek, en dat in de bezetting van een Amerikaanse stringband. Ook hoor je wat oosteuropese invloeden. En het klinkt geweldig. De melancholie zit er goed doorgeroerd en er wordt ook mooi ingetogen en gevoelig gezongen. En die doorelkaargeroerde invloeden van overal zijn misschien ook verklaarbaar als je weet dat gitarist Felipe Ferraz uit Brazilië komt, terwijl violiste Annette Brodovsky in Zwitserland geboren is. Bassiste Lou Ann Weiss heeft de cello als tweede instrument. Andy Rubin komt eigenlijk uit de old-time en Keltische hoek, en ook dat hoor je terug in zijn banjo- mandoline- en gitaarspel.

Als je dit zo leest zou je kunnen denken dat deze band er een rommeltje van maakt, maar dat is absoluut niet het geval – ze klinken volkomen natuurlijk, met de juiste klezmer-melancholie en het juiste fingerspitzengefühl voor treurige feestmuziek. Een bescheiden meesterwerkje.