Arc Music is een label dat soms een wat ongelukkige manier van verkopen heeft. Ze proberen een zo groot mogelijk publiek te bereiken, waardoor ze soms het juiste publiek missen. Gaelic Scotland is een mooi voorbeeld. Het hoesje van de cd ziet eruit alsof het speciaal is gemaakt voor de New Agemarkt van mensen die vooral sfeer willen kopen, terwijl het hier om een muzikaal pareltje gaat dat eigenlijk een wat verfijnder publiek verdient.

Er wordt inderdaad in het Keltisch gezongen, en de muziek heeft ook zeker een stevige traditionele basis, maar hier hoor je ook pure kwaliteit. Het gebied waar de muziek vandaan komt kun je het beste omschrijven als de eilanden (onder meer Skye, Barra en Lewis) en de hooglanden van Schotland. De cd begint met de vocale meidengroep Mackenzie die je meteen bij de kladden heeft met prachtige meerstemmige, zeer spannende zang. Daarna volgen instrumentals en meer zang, maar allemaal met teveel kracht en energie om voor een new agepubliek echt interessant te zijn, lijkt me. Prachtige, levende muziek.

Sfeer heeft het album zeker, en ondanks het feit dat er meerdere bands en zangers te horen zijn is het een mooie uitgebalanceerde cd van bijna een uur geworden. Dat is een absoluut compliment voor de samensteller. Mooi mooi. Dit is overigens Volume 2, dus we gaan nu driftig op zoek naar het eerste deel.

  • Gaelic Scotland vol 2 – Arc Music EUCD 2032