Garron Frith is een Britse singer/songwriter die zo relaxed en ingetogen speelt en zingt dat je over het hoofd dreigt te zien hoe goed de man is. Je moet er echt even goed voor gaan zitten en echt gaan luisteren voor het langzaam in volle breedte tot je doordringt – dit is een heel grote jongen. Om te beginnen schrijft Frith geweldige liedjes, die zo ingenieus in elkaar steken dat je kunt constateren dat sommige van zijn liedjes door anderen gemakkelijk opgesplitst hadden kunnen worden in twee of drie uitstekende songs. Frith voegt ze samen en maakt er één ingenieus compact maar geniaal liedje van. Dat is één.

Zijn tweede en derde sterke punt zijn zijn mooie hese stem en zijn fantastische gitaarspel. En dan komen we meteen bij punt vier, want een “ouderwetse” singer/songwriter zou het dan met die stem en die gitaar doen en dat was dan al indrukwekkend genoeg geweest, maar Frith haalt er wat vrienden bij (en niet de minsten) en verpakt zijn liedjes in fraaie, gelaagde arrangementen die met elke draaibeurt nog een slag mooier worden.

En dan is er nog iets. Ondanks het feit dat dit album zo ontspannen klinkt is er wel continu sprake van een zeker urgentie, en weet Frith de spanningsboog mooi vast te houden. Het enige probleem met Away From The Bright Lights is eigenlijk dat het album maar een half uurtje duurt, maar dat zou je ook als een compliment kunnen zien – als je het gevoel hebt dat een album veel te kort is doet iemand je duidelijk smachten naar meer…

  • Garron Frith – Away from the bright lights – Skiffler Recordings SR01

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.