Alan “Gunga” Purves is een Schotse slagwerker die al meer dan een half leven in Amsterdam woont en werkt. Hij is ook geen gewone slagwerker, want hij gebruikt werkelijk alles wat hij tegenkomt en wat voor zijn gevoel een bruikbaar geluid oplevert om muziek mee te maken, en dus kun je hem live bezig zien met speelgoedbeesten, koekepannen, maar ook allerlei zelfgemaakte trommeltjes en slaginstrumenten waar hij de vreemdste geluiden uit tevoorschijn weet te toveren, altijd ten dienste van de band waar hij op dat moment mee speelt.

Purves maakte al eerder een solo-album, waar ik heel blij van werd, en nu ligt er weer een, Hide + Squeak, een mooie titel voor deze zelfverklaarde Squeekologist. Het opmerkelijk van de muziek van Alan Purves is nu, dat het, anders dan je na deze inleiding wellicht zou denken, niet om een aaneenschakeling van grapjes gaat, maar om serieuze muziek, die weliswaar de humor niet schuwt, maar die tegelijkertijd ook vaak iets hypnotiserend heeft en die regelmatig ronduit melancholiek klinkt. Dat is het bijzondere van Alan “Gunga” Purves – hij presenteert zich als halve clown, maar ondertussen is het een rasmuzikant die op een fenomenale manier unieke muziek zit te maken.

Hide+Squeak is een licht verslavend plaatje waar ik elke keer weer een onverwoestbaar humeur van krijg. En als ik dan op het hoesje lees dat ik onder de instrumenten die ik hoor onder meer een koekenpan kan verwachten, een schoolbel, piepbeestjes, houtblokken, een beschuitbus, speelgoedvarkentjes, wijnflessen, een behangschaar, een speelgoedsirene, plastic toeters en nog zo het een en ander, dan word ik er alleen maar vrolijker van.  Een vrolijk album met onverwachte diepgang. Mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten: