Michel Banabila is een Rotterdamse elektronicatovenaar, multi-instrumentalist en componist die een veelzijdig en ongrijpbaar oeuvre heeft opgebouwd, waarin hij ook zeer regelmatig samenwerkt met verwante geesten, die net als hem op muzikale avonturenreis willen. Gelukkig mogen we daar als luisteraar van meegenieten.

Baba Soirée betekent de samenwerking van Banabila met de Franse elektronicaveteraan, componist en multi-instrumentalist Pierre Bastien, die ook nog eens ingenieuze machines bouwt om muziek mee te maken – zo wordt de viool in Rotomotor door een van zijn machines bespeeld.

De titel Baba Soirée is een hommage aan Kurt Schwitters en Theo van Doesburg’s “Kleine Dada Soirée” samenwerking van zo’n eeuw geleden, en je kunt in de muziek dan ook de lichtheid en de speelsheid van Dada terughoren, wat mij betreft. Er mag ook gelachen worden bij deze tamelijk ongrijpbare muziek, want je kunt horen dat de twee mannen dat zelf ook hebben gedaan toen ze bezig waren.

Ik werd van dit album in elk geval erg vrolijk, en wat meer is, ik vond het ook nog eens muziek die steeds beter bleek te worden, want Banabila en Bastien zijn allebei grootmeesters van het subtiele detail, en daar ga je steeds meer van ontdekken als je vaker luistert. Schitterende plaat!

Luister hier naar een paar fragmenten: