Michel Banabila is zijn back catalogue stukje voor beetje op zijn bandcampsite aan het plaatsen, zodat al zijn oude werk straks voor iedereen tegen een zeer redelijke prijs beschikbaar is. Dat levert het ene bijna vergeten juweel na het andere op, zoals de twee delen Spherics. Het eerste album werd in 2001 uitgebracht, en in de recensies uit die tijd lees je dat het gezien werd als een donkere plaat en werd er gewaarschuwd dat dieren en kinderen wel eens konden schrikken van deze muziek. Laat je door dat soort onzin vooral niet afschrikken, want somber of donker is deze muziek wat mij betreft nergens. Integendeel zelfs, ik zit al snel op het puntje van mijn stoel omdat twee decennia later alles nog steeds springlevend klinkt, avontuurlijk en bijzonder spannend.

Zelf vind ik de stukken waarin op het eerste gehoor vrijwel niets lijkt te gebeuren het allermooiste, omdat er, als je wat beter luistert, op de vierkante millimeter juist ongelofelijk veel te beleven valt. Luister maar eens naar het fragment uit UAV, de afsluiter van de tweede Sphericsplaat uit 2003.  En luister dan vooral nog een keer, en dan nog eens. En datzelfde geldt eigenlijk voor alle stukken op beide Spherics-albums, of ze nou ingetogen en subtiel of juist uitbundig en extravert klinken, ze zitten allemaal bomvol kleine verrassingen en subtiele details. Ook dat tweede album werd overigens tot mijn verbazing als “dreigend en donker” omschreven.

Twee meesterwerkjes die nu gelukkig weer gewoon verkrijgbaar zijn voor minder dan een tientje per stuk. Persoonlijk vind ik Bandcamp ook wat sympathieker dan Spotify, omdat je hier gewoon een album koopt bij degene die het gemaakt heeft. Doen dus! Je krijgt niet alleen fantastische muziek waar je eindeloos vaak naar kunt luisteren, je steunt Banabila ook nog eens rechtstreeks.

Luister hier naar een paar fragmenten, de eerste twee uit Spherics, de laatste twee uit Spherics II:

banabila - a strong sense of urgency     
banabila - worm jazz     
banabila - wolves in sheeps clothing     
banabila - uav