Michel Banabila is een muzikale tovenaar en elke keer als er een nieuw album van hem uitkomt ga ik er handenwrijvend voor zitten, want deze avontuurlijke componist en muzikant verrast altijd en weet steeds weer spannende muziek te maken die je bij de kladden grijpt. Electronica, ruis, restgeluiden, zeg maar de rafelranden van het geluid, worden hier gemengd met subtiele pianoklanken, menselijke geluiden en andere ongrijpbare subtiliteiten. Soms verdrinkt het geheel even in een bak heerlijke pokkeherrie, soms is het van een adembenemende subtiele schoonheid, en altijd is het spannend.

Banabila weet binnen een nummer een spanningsboog op te bouwen en vast te houden, maar hier is ook de hele cd spannend van begin tot eind. De rand van wat nog muziek genoemd kan worden wordt hier opgezocht, maar bij Banabila wordt het altijd muziek. Een muzikaal avontuur aan de frontlinie van de internationale avantgarde. The latest research from the department of electrical engineering is een album dat mij meteen op het puntje van mijn stoel bracht, maar het is ook een album dat zo ingenieus in elkaar zit dat je het vele malen moet beluisteren voor je alle geheimen hebt ontdekt.

Een absolute aanrader voor iedereen met oren aan zijn hoofd. Vanaf 17 februari, als het album officieel uitkomt, laten we hier wat fragmenten horen.

  • Michel Banabila – The latest research from the department of electrical engineering – Tapu Records TRBOP 06