Michel Banabila is een van de veelzijdigste componisten die ik ken – ik ken hem van avantgardistische en elektronische muziek, muziek voor dansgezelschappen, samenwerkingen met jazzmusici als trompettist Eric Vloeimans, wereldmusici als Mehmet Polat of Salar Asid, en met diverse collega’s uit de meest uiteenlopende disciplines, alles steeds met verbazingwekkende, sublieme resultaten.

Als je Banabila’s Bandcamp-pagina een beetje in de gaten houdt zie je dat er zeer regelmatig nieuwe stukken bij geplaatst worden – die kun je altijd eerst even luisteren en dan voor een belachelijk laag bedrag digitaal aanschaffen – dat is zeer aan te raden, want vaker luisteren is bij de muziek van Banabila eigenlijk een must – die muziek wordt daar altijd beter van. Bovendien verdient de artiest via BandCamp zelf ook nog een paar centen aan zijn muziek – net even wat meer dan via Spotify.

Ik wijs hier niet op elk nieuw stuk dat opduikt op die BandCamp-pagina, maar voor Descending the Mountain wil ik toch even een uitzondering maken, want het gaat hier om een korte soundtrack bij een film van Maartje Nevejan die op 10 september 2021 in première gaat op de Inside Conference in Berlijn. Sfeervolle, toegankelijke muziek die geraffineerder is dan je op het eerste gehoor misschien zou denken. Ook hier geldt weer dat vaker luisteren diepere lagen onthult – je hoort steeds beter hoe perfect alles in elkaar steekt, tot en met de natuurgeluiden toe.

Dus mocht je tot nu toe altijd wat huiverig zijn gewest om naar een avantgardistische componist te luisteren, laat je dan eens overtuigen door deze filmmuziek, die voor iedereen aantrekkelijk moet zijn volgens mij. En schaf hem gewoon aan voor die paar euro’s en beluister hem dan eens op je gemak in zijn geheel, liefst via een goede koptelefoon.

Luister hier naar een paar fragmenten: