Zo langzaamaan zijn er gelukkig steeds meer platenmaatschappijen die geïnteresseerd raken in het intrigerende werk van Michel Banabila, Rotterdamse componist en geluidstovenaar, die al veertig jaar lang het ene wonderbaarlijke meesterwerk na het andere produceert. Hij is wat lastig te categoriseren, en wellicht daardoor nog steeds niet bij een heel groot publiek bekend, maar daar is het nooit te laat voor, want de muziek van Banabila is muziek voor iedereen met open oren, en voor iedereen die bereid is om ook maar een klein beetje muzikaal avontuur in zijn leven toe te laten.

Echo Transformations is een prachtig en toegankelijk album, met soundscapes die voor een groot deel ritmisch zijn, voor een deel door derde wereld-elementen bepaald worden en voor het grootste deel door het sublieme fingerspitzengefühl van Banabila, die altijd weer precies de juiste geluidsfragmenten op de meest spannende manier weet te combineren zonder dat je ooit het gevoel hebt dat je naar een geluidscollage zit te luisteren – alles klinkt organisch, alles vloeit.

Echo Transformations is uitgebracht door Knekelhuis, en je kunt hem aanschaffen via BandCamp, waar je zowel een digitale versie als een vinyl lp kunt kopen. Een aanrader, want deze plaat moet je ook echt wat vaker beluisteren om alle finesses te ontdekken.

Hier twee fragmenten als opwarmertjes: