Michel Banabila en Yaşar Saka ontmoetten elkaar voor het eerst in 1992 tijdens Womad en speelden daar met elkaar. Kort daarna brachten ze samen twee albums uit die nu door Banabila opnieuw via Bandcamp worden uitgebracht, aangevuld met nieuwe en onuitgebrachte opnames.

Saka is een Turkse multi-instrumentalist, en Banabila is dat ook, en bovendien werkt hij met elektronica en gevonden geluiden en voorwerpen. Hun gezamenlijke muziek blijkt een vreemde tijdloze kwaliteit te hebben. Op zowel 1993 als A Living Thing hoor je muziek uit 1993 en 1994.

Saka componeerde een aantal stukken, er zitten wat Turkse traditionals tussen die gearrangeerd zijn door Banabila, en Banabila componeerde een aantal stukken, er spelen gasten mee, maar de wisselwerking tussen Saka en Banabila is waar het om draait hier, terwijl je tegelijkertijd onmiskenbaar Banabila’s handtekening kunt horen van begin tot eind.

Oosterse invloeden, want “east meets west”, avant-garde, improvisatie, maar alles uitgebalanceerd en met een ingebouwde spanningsboog, melancholie ook, en als gezegd, tijdloos.
De twee albums zijn voor een spotprijs op de bandcamp-site van Banabila aan te schaffen, en dan heb je een ruime bak schitterende muziek waar je weer even mee vooruit kunt. Doen!

Van beide albums twee fragmenten, de eerste twee van 1993, nummer 3 en 4 van A Living Thing: