Gardening is een album van Michel Banabila dat in 2013 is uitgebracht en dat nu, in 2020 een nieuw leven heeft gekregen – het is niet alleen geremastered, er is ook het een en ander aan toegevoegd, waaronder een paar remixes, van Machinefabriek, Radboud Mens, Peter van Cooten, Naoyuki Sasanami, Lukas Simonis en Zenial.

Gardening bevat muziek die lastig is te beschrijven – minimalistisch op veel plaatsen, en dat vind ik persoonlijk de mooiste stukken – zoals wanneer er vrijwel niets lijkt te gebeuren in Chance the Gardener of Changing Weather, dan zit ik met open mond te luisteren, omdat ik juist die stille, ingetogen nog-net-muziek van een werkelijk adembenemende schoonheid vind.

Het is wel aardig om op een rijtje te zetten wat Banabila zoal heeft gebruikt om die muziek te creëren: veldopnames, schildpadfluit, shakers, rainstick, balafon, tuingereedschap (!), hout, gras, water, gevonden voorwerpen, cymbal, elektronica, pianosnaar, Szymon Kaliski’s microtones app, Michael Norris plugins, Micropony by Skriða., Korg Monotribe, en Logic pro. Vooral dat gras en die gevonden voorwerpen intrigeren me, moet ik zeggen.

Gardening Extended is wederom een subliem meesterwerkje, en ook als je het origineel uit 2013 al bezit is dit nog een absolute aanrader. Je kunt het album voor een belachelijk bedrag aanschaffen op Banabila’s BandCamp-pagina, en het is absoluut aan te raden om daar regelmatig te kijken, want er verschijnt met grote regelmaat wat nieuws, en het zijn eigenlijk altijd aanraders. Kijk vooral ook even naar de verzamelaar To Yemen With Love, waarop je niet alleen Banabila hoort maar ook een groot aantal van zijn collega’s en vrienden, die allemaal bijdroegen aan een album waarvan de opbrengst naar projecten in Jemen gaat. Dat album is zonder meer verslavend, dus luister daar vooral ook even naar.

Luister hier naar een paar fragmenten: