De Rotterdamse componist Michel Banabila geeft zijn muziek meestal in eigen beheer uit (Tapu Records), en je kunt dan ook met grote regelmaat nieuw werk van hem op zijn BandCamp-pagina vinden – het is de moeite waard om daar minstens elke maand even te gaan kijken.

Maar nu is zijn werk opgepikt door een Duitse platenmaatschappij, Bureau b, die een schitterende plaat hebben samengesteld onder de titel Wah-Wah Whispers. De plaat is zowel op vinyl als op cd te krijgen, maar ook gewoon digitaal, maar in dit geval zou ik je de vinyl plaat met de schitterende hoes absoluut willen aanraden. Afijn.

De muziek is gekozen op de soundscape-achtige kwaliteit, lijkt het wel, en je hoort dan ook muziek die langzaam voort lijkt te kabbelen en meanderen, terwijl als je even wat beter luistert er zo verschrikkelijk veel in de details gebeurt dat je gelijk op het puntje van je stoel zit. Want deze muziek kan vreemd genoeg perfect als achtergrondmuziek dienen, maar tegelijk is hij voor de betere luisteraar ongehoord spannend.

Luister maar eens naar de fragmenten die ik vrij willekeurig uit drie van de acht composities heb geknipt en beluister ze dan nog een keer. Ik durf te wedden dat je de tweede keer al meer hoorde dan de eerste keer. Meeslepende groeimuziek is dit, en de platenmaatschappij heeft goed werk verricht, want het is een heel mooi afgewogen en uitgebalanceerd album geworden. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: