In 2016 bracht het Britse label Astral Industries een reissue uit van “The Original Recordings” van het Nederlandse ambient collectief CHI, dertig jaar nadat de oorspronkelijke cassette was uitgebracht. Om die nieuwe uitgave te vieren ging CHI, met Hanyo van Oosterom, Jacobus Derwort en Michel Banabila live optreden in de Oto in London in februari 2016. Daarna volgden nog optredens op het Berlijnse Atonal Festival en in de the Kino in Rotterdam, waar CHI in de jaren tachtig begon.

Er werd ook aan een nieuw album gewerkt. Michel Banabila nam uren aan nieuwe loops, samples en composities op. Daarvan werd een deel gebruikt tijdens de live optreden. Van Oosterom begon met editen en remixen, en gebruikte daarbij ook samples van Derwort. Het resultaat was de blauwdruk voor een nieuw dubbelalbum dat nooit werd uitgebracht.

Vier jaar later, in 2020 vond Van Oosterom deze “verloren” schetsen en ging hij ze opnieuw remixen. Het resulytaat heet “The Red Tape Sessions” Part One en Part Two. Jacobus Derwort is helaas in 2019 overleden, dus dit was de laatste samenwerking van deze drie mannen.

Het resultaat is fantastisch – twee keer ruim twintig minuten minimale muziek, met juist op de momenten dat er bijna niets lijkt te gebeuren de spannendste muziek die je maar voor kunt stellen. Luister maar eens naar de twee fragmenten die ik je hier laat horen, uit elk stuk een, en luister en dan nog een keer naar. Ik vermoed dat je dan al meer hoort dan de eerste keer. Luister dan nog een keer. Meer zeg ik niet. Veertig minuten muziek waar je eindeloos naar kunt luisteren en die nooit verveelt. Subliem. Ik zou zeggen: meteen via BandCamp aanschaffen!

Luister hier naar twee fragmenten: