Liefhebbers van de muziek van Moondog beleven gouden tijden. Onlangs kwam een meer dan voortreffelijke Franse hommage uit, nu is er nieuwe muziek van Moondog, uitgevoerd door het Bracelli Ensemble.

Moondog woonde vanaf de jaren zeventig in Duitsland, waar een aantal van zijn beste platen werd uitgebracht. Kort voor zijn plotselinge dood ontmoette hij Wolfgang Sellner, de solo cellist van het Bochumer Symphonie Orkest. Die ontmoeting leidde tot het plan het strijkensemble Bracelli op te richten. We hebben het dan over een van Moondog’s favoriete muziekgroepsamenstellingen – twee viola’s, twee cello’s, contrabas en percussie. Voor deze combinatie heeft hij zijn hele leven lang composities geschreven. Pas in 2002 werd het ensemble realiteit met de komst van de Zweedse percussionist (en Moondogstudent) Stefan Lakatos. Verder bestaat het ensemble uit gerenommeerde strijkers uit de belangrijkste orkesten uit het Roergebied.

En dat kun je horen – de heren zijn duidelijk zeer uitstekend klassiek geschoold, maar ook niet bang voor het avontuur, en dat levert een fantastische cd op. De composities van Moondog klinken hier zoals ze moeten klinken, met groot vakmanschap gespeeld, maar tegelijk ook met de schwung die nodig is om de muziek dat extra licht swingende Moondog-gevoel te geven. De combinatie van klassiek klinkende strijkers met Indiaanse percussie klinkt al fantastisch, maar je kunt hier ook goed horen hoe ver Moondog zijn tijd vooruit was. Je hoort minimal music, maar dan wel met een zekere melodieuze zwier. De grote mannen van de minimal music hebben duidelijk goed naar Moondog geluisterd, maar als ze nog beter hadden geluisterd hadden ze ook kunnen horen dat Moondog de valkuilen van het minimale heel knap vermeed.

Wat de mannen van Bracelli weer eens goed laten horen is dat Moondog serieuze moderne klassieke muziek schreef, maar dat hij ook populaire muziek in zijn composities door liet klinken, en dat hij daarnaast net zo gemakkelijk middeleeuwse madrigalen verwerkte, zonder dat het ergens gaat wringen. Muziek voor de eeuwigheid, dames en heren! Prachtig.