Ik heb al heel lang een zwak voor de Australische singer/songwriter en componist Pete Hawkes.Hawkes heeft behoorlijk wat pech gehad in zijn leven als muzikant en componist, en hij heeft al een aantal keren gezegd dat hij er nu echt mee ging stoppen, maar dan kwam hij na een tijdje gelukkig steeds weer met een verrassend meesterwerkje op de proppen.

Dit keer is het een machtig mooi instrumentaal album geworden dat draait om het ruim tien minuten durende Arabia, een stuk voor strijkers, gespeeld door het strijkkwartet Asturia (Miraslova, Elena, Ekaterina, Vera) met Clare Miller op viola, Miraslova op cello, Shane Lestideau op viool, en Gabrielle Wagner op orgel en piano.

Daaromheen horen we composities waarin we niet alleen arabische invloeden horen, maar ook Russische, Oekraïense en Keltische terwijl de invloed van klassieke kamermuziek overduidelijk is. De beste spelers uit die landen spelen mee, en de groepsnummers worden afgewisseld met twee bloedmooie solonummers voor elektrische gitaar, waarin Hawkes weer eens laat horen hoe goed hij ook als gitarist is.

Moeilijk om een album als dit een plaats te geven in het muzikale landschap, want het is voor een deel wereldfusie, voor een deel kamermuziek, met flarden folk en rock erin verwerkt, terwijl Hawkes eigenlijk gewoon als eenvoudige liedjesschrijver begon. De avontuurlijke muzikale wereldreis van een Australiër. Mooi mooi.

Hawkes heeft altijd moeite gehad om platenlabels te vinden, dus je kunt zijn album gewoon bij hemzelf bestellen en betalen via Paypal. Het kost 20 Australische dollars, dat is minder dan 15 euro, en hij kan het geld bijzonder goed gebruiken kan ik je vertellen.

Luister hier naar een paar fragmenten:

pete hawkes - valentina will always have my love     
pete hawkes - arabia, full length     
pete hawkes - into seventh heaven     

terug naar de startpagina van moors magazine

« | »