Ron Geesin is een van de excentrieke outsiders van de popmuziek – de man die Pink Floyd het duwtje in de goede richting gaf (hij was het genie achter Atom Heart Mother), en die in de periferie het ene opmerkelijke meesterwerk na het andere maakte. In zijn beginperiode, in de jaren zestig, was hij regelmatig te gast bij BBC-discjockey John Peel, die net als ik een zwak had voor Geesin.

Geesin live is een bijzondere ervaring – hij lijkt een kruising tussen Johnny de Selfkicker (met name als hij met zijn Schotse accent zijn vreemde gedichten voordraagt), Monty Python en de Bonzo Dog Doo Dah Band, alleen is Geesin een one man band, die op een bijzondere manier piano speelt, in een petroleumblik blaast, en op een bizarre zelfgeconstrueerde banjo speelt. Verder wordt alles onder handbereik als muziekinstrument ingezet als het zo uitkomt en wordt de studio regelmatig in een ravage achtergelaten.

Op de dubbel-cd Biting The Hand kun je twee en een half uur genieten van Ron Geesin live bij de BBC in de periode tussen 1968 en 1975, waarbij je in het begin meteen zes nummers krijgt die aangekondigd worden met de tekst “dit nummer heeft nog geen titel, want het is net nieuw” – op het hoesje hebben ze inmiddels wel een titel gekregen, maar het is wel komisch om te horen.

Hoe ongecontroleerd en chaotisch Geesin op het eerste gehoor ook mag klinken, zo geraffineerd stak het feitelijk in elkaar. Ook dat kun je constateren als je deze opnames hoort. Niet iedere radioluisteraar was het daarmee eens overigens, zoals je kunt horen als John Peel een reactie van een ontstemde luisteraar voorleest voordat hij Geesin aankondigt. Toch bleef hij Geesin en soortgelijke buitenbeentjes veelvuldig uitnodigen en op de radio laten horen.

De eerste jaren had Geesin genoeg aan een piano en zijn banjo, en dat petroleumblik, later werden ook zijn uitgebreidere composities met elektronica voor de BBC uitgevoerd, overigens niet alleen bij John Peel, maar ook bij Bob Harris, Paul Owens en een paar andere BBC-programma’s. En niet alles werd live in de BBC-studio gespeeld – Geesin maakte bijvoorbeeld voor If It’s Wednesday, een comedy programma voor BBC radio 4, de opnames in zijn eigen homestudio. Maar dat was een van de uitzonderingen. In de meeste gevallen hoor je hier Ron Geesin live at the BBC. Ontzettend leuk.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.