Universalists is een album dat ik nietsvermoedend opzette. Op het hoesje staat een man die ergens in een woestijn een gitaar in de lucht steekt en de titel van het album is Universalists. Maar dan hoor je om te beginnen dit:

yonatan gat - cue the machines     

en dan ben ik al helemaal verkocht, moet ik bekennen. Wat is dit? Ik zit dan al op het puntje van mijn stoel, en de rest van het album word je meegevoerd op een muzikale expeditie van een gitarist op avontuur. Zo eenvoudig kun je het zeggen, maar zo simpel is het natuurlijk niet, want deze gitarist, Yonatan Gat laat je horen dat er op een gitaar toch nog dingen mogelijk zijn die je niet verwacht had. Even een tweede fragment:

yonatan gat - medicine     

Daar hoor je om te beginnen de Eastern Medicine Singers, maar om nu te zeggen dat Gat world fusion maakt zou ik niet durven beweren, daarvoor is zijn muziek net weer te experimenteel en te vreemd. Gat begon als oprichter en gitarist van de band Monotinix, door het blad Spin ooit uitgeroepen tot opwindendste liveband in de rock ‘n’ roll – de optredens waren zo controversieel dat ze niet meer mochten optreden in hun thuisland Israël. Gat verhuisde toen naar New York waar hij een avontuurlijke solocarrière begon.

yonatan gat - the imaginary     

In zijn muziek hoor je nog wat garagepunk terug, vooral in de rauwe energie, met Gal Lazer op drums en Sergio Sayeg op bas, maar er is ook finesse en subtiliteit, en de ruwe randjes zijn perfect in evenwicht met momenten van verbazingwekkende schoonheid. Een gitarist op avontuur, ik zei het al, en wat een genot om hem op deze expeditie te kunnen volgen! Een absolute aanrader!