Ghalia Benali is een Tunesische zangeres die geboren werd in Brussel, vervolgens opgroeide in Tunesië, en daarna weer in België ging wonen. In 2006 schreef ze Romeo en Leila, een liefdesgeschiedenis die iets minder slecht afloopt als Romeo en Julia of Layla en Majnun, maar waarin ze het hele verhaal over de ontmoeting tussen oost en west kwijtkon. Verschillende culturen, verschillende religies, verschillende landen, en verschillende mensen.

Het album is opnieuw uitgebracht en heeft alleen maar aan kracht gewonnen, mede omdat Benali niet aan valse dramatiek doet of aan overdreven sentimentaliteit. Ze brengt haar verhaal rustig, maar krachtig, met een band die ook de ontmoeting van oost en west vertelt en wel op een bijzonder overtuigende manier, want deze internationale band klinkt zeer hecht en harmonieus, en bovendien gepassioneerd en gedreven.

Arabische muziek ontmoet westerse muziek en jazz, terwijl de teksten gezongen worden in literair Arabisch, dat je niet hoeft te verstaan om het verhaal te kunnen volgen, zo universeel blijkt de taal van de muziek dan te zijn. De band bestaat uit Moufadhel Adhoum op de ud, Alex Waterman op cello, Vinçent Noiret op contrabas, en Azzedine Jazouli en producer Eric Thielemans op percussie. De lange composities vervelen geen moment, en Benali’s stem is een integraal onderdeel van de band, die als gezegd bijzonder hecht klinkt.
Een zeer welkome heruitgave!

 • Ghalia Benali – Romeo & Leila – Music & Words 

  Ghalia tourt eind 2011 nog door Nederland met haar prachtige Om Khaltsoumprogramma:

 • 25 nov Amsterdam – De Meervaart
  2 dec Leeuwarden – Stadsschouwburg de Harmonie
  9 dec  Rotterdam – Theater Zuidplein
  10 dec Leiden – Stadsgehoorzaal
  15 dec Tilburg – Theaters Tilburg

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.