Ouderwetse gitaristen die vooral hun basis hebben in de oude blues en Amerikaanse tradities vind je vooral bij het platenlabel Vestapol van Stefan Grossman, maar er zijn meer gitaargekken, en eentje, Peter Finger, opereert vanuit Duitsland met zijn platenlabel Acoustic Music Records. Dat is een klein label dat het begrip akoestische gitaarmuziek vrij ruim blijkt op te vatten, en de bronnen van de muziek liggen hier niet alleen bij blues, maar ook bij jazz en wereldmuziek. De liefde voor de gitaar is wel steeds zeer duidelijk de grondslag voor alles wat ze uitbrengen, en hier lichten we vier cd’s uit hun catalogus. Dat wil niet zeggen dat er geen vrouwen te vinden zijn op dit label, want op Uncovered van Vicki Genfan horen we bijvoorbeeld meerdere virtuoze dames.

Masa Sumidé

Born to Groove is de titel van de cd van de Japanse gitarist Masa Sumidé. Sumidé schreef alle composities zelf en zijn muziek is niet goed ergens onder te brengen. Hij speelt melodieus akoestische gitaar, maar gebruikt tegelijkertijd zijn klankkast ook als percussie-instrument. Daardoor heb je soms het gevoel dat je meerdere muzikanten tegelijk bezig hoort. Het klinkt allemaal zeer swingend en soepel, en er klinkt altijd een mooie melancholieke ondertoon door bij alles wat hij speelt. Licht, luchtig, helder, en lekker fel dankzij het tikken en kloppen op de klankkast. Mooi.

Helm & Heik

Strike Back heeft als ondertitel “Soundtracks on Guitar Vol 2”. De rocker Helm van Hahm en de klassiek geschoolde gitarist Heik the Kid studeerden samen, waren allebei gek van filmmuziek en gingen die samen op twee gitaren spelen. Dat betekent dat je soms rijk georkestreerde filmmuziek hier hoort teruggebracht tot de pure kern. Twee gitaren. Alhoewel. Er worden klassieke gitaren bespeeld, maar ook de oud, een mandoline, een lapsteel, een elektrische gitaar. En soms horen we bovendien een mondharmonica, een mondharp en nog wat idiote instrumenten die voor een paar komische effecten in één nummer, Titine (uit “Modern Times”) worden ingezet. Humor hoort er hier dus ook bij. En merkwaardige combinaties die verrassend goed uitpakken – de scheurende elektrische gitaar in Local Hero bijvoorbeeld, in combinatie met een akoestische gitaar. Mooi. In Miserlou/Comanche wordt de elektrische gitaar zelfs tot aan de rand van de vervorming gevoerd. Daarna volgt dan weer het uitgesproken ingetogen en puur akoestische Cavatina. Een zeer gevarieerd album met melodieuze, melancholieke zachte nummers, idiote grappige nummers en bijna uit de bocht scheurende rockers. Topklasse.

Markus Segschneider

Segschneider schreef alle composities voor Woodcraft zelf, en je hoort alleen hemzelf op de akoestische klassieke gitaar spelen. Segschneider is een virtuoos die alles in één keer opnam, zonder overdubs of trucs. Dat is bijna niet te geloven als je luistert naar deze cd, want Segschneider is bijna een tovenaar op dit instrument – hij lijkt alles te kunnen – tokkelen, slaggitaar spelen, melodieus, ritmisch – en dat soms allemaal tegelijk. En hij is niet alleen virtuoos, maar ook gevoelig en warm. Aangename muziek.

Falk Zenker

Gedankenreise begint met bijna new age-achtige, door electronica vervormde psychedelische gitaarklanken die overgaan in een romantisch en ritmisch melodietje. Er klinkt een zachte vrouwelijke zangstem op de achtergrond, er komt een saxofoon bij en percussie, maar alles blijft van begin tot eind rond de gitaar draaien. Er zijn verderop ook studiogasten die bassoon, cello of viool spelen, en Zenker zelf speelt niet alleen op een akoestische gitaar met nylon snaren, maar hij speelt ook percussie, cither, zingende schalen, kalimba en nog het een en ander. Van de vier cd’s hier is dit wel de mooiste, met naast virtuoos spel ook mooie gelaagde en ingenieuze arrangementen, prachtige gevoelige melodieën en soms ook buitengewoon spannende muziek. Ook Zenker schreef vrijwel alles zelf, tot en met de grappige afsluiter Nachtelijke Lol met Mozart.
 


  • Masa Sumidé – Born to Groove – Acoustic Music Records 319.1399.2
  • Helm & Heik – Strike Back – Soundtracks on Guitar Vol 2 – Acoustic Music Records 319.1404.2
  • Markus Segschneider – Woodcraft – Wonderland Records – WR 9067
  • Falk Zenker – Gedankenreise – Acoustic Music Records 319.1405.2