Greg Trooper heeft op zijn achtste cd volledig zijn draai gevonden, en dat levert dan ook een juweel van een album op. Zijn vorige, Floating, was ook al meer dan prachtig, maar hier lik je echt je vingers bij af. Collega’s als Steve Earle, Emmylou Harris, Billy Bragg en Vince Gill hebben zijn liedjes al lang geleden ontdekt, maar het grote publiek laat het nog steeds afweten. Jammer, want dit pareltje is te mooi om ongemerkt aan je voorbij te laten gaan.

Troop heeft precies de juiste plek gevonden (de opnamekelder van legendarische soulveteraan Dan Penn, die zelf onder meer de klassiekers I’m Your Puppet, Do Right Woman en Dark End Of The Street schreef), en de juiste muzikanten. Luister naar de samenstelling van zijn band en het water loopt je in de mond: Kenneth Blevins op drums en percussie, uit de bands van John Hiatt en Sonny Landreth, Dave Jacques, die jarenlang als sideman met John Prine werkte op bas, zijn oude vriend Bill Kirchen op gitaar en tenslotte de geweldige Kevin McKendree uit Delbert McClinton’s band op orgels en keyboards, die zo’n beetje alle keyboards die Dan Penn over de jaren verzameld had tijdens de opnames heeft ingezet. Kenners zijn nu al lang opgeveerd, maar zo’n sublieme bezetting is natuurlijk nog geen garantie voor een goed resultaat.

Ik kan je geruststellen – de magie was er wel degelijk. Iedereen speelt de sterren van de hemel op een licht funky, soulvolle manier, en Troop zingt zijn prachtige melancholieke liedjes met precies de juiste understatement. De ingehouden soul van een blanke zanger. Adembenemend mooi, werkelijk waar. Sterke teksten, mooie melodieën, melancholieke performance – een absolute klassieker, dames en heren.

  • Greg Trooper – Make it through this world – Sugar Hill SUG-CD-1083