Greg Trooper’s achtste cd was een juweel van een plaat, en ook zijn voorlaatste, Floating, was een klein meesterwerkje. Het is soms vreemd hoe je iemand pas laat ontdekt. In dit geval begon het met een tip van een lezer, die vertelde dat Trooper op Floating een duet zong met de door ons bewonderde Ierse zangeres Maura O’Connell. Dat duet, Inisheer, was de moeite al meer dan waard, maar de rest van dat album bleek bovendien te bestaan uit prachtige liedjes die ook nog eens perfect door Trooper werden gebracht. Dat de volgende plaat nog beter was maakte ons uiteraard alleen maar nieuwsgieriger.

Trooper trad twee jaar geleden in Utrecht op tijdens het Blue Highways festival, met een band in de grote zaal. Hij maakte daar zeer veel indruk, en nu was hij weer in Nederland voor een serie concerten in kleine zaaltjes door heel Nederland. Wij zagen hem in het verrassend intieme bruine café De Witte Bal in Assen (de uitbater is ook verantwoordelijk voor het onvolprezen Take Root-festival dat elk jaar in Assen georganiseerd wordt). Hij speelde er solo, omdat een band voor hem financieel niet haalbaar is, maar dat was zeker geen bezwaar, want de man zingt zo overtuigend dat je als vanzelf in zijn liedjes meegezogen wordt. En die liedjes, dat mag nog wel een keer gezegd worden, zijn juweeltjes. Daar waren collega’s singer/songwriters als Steve Earle en Billy Bragg al langer achter, maar voor ons ging er weer een wereld open, vooral toen hij na de pauze ook ouder werk liet horen. We besloten ter plekke om Trooper met terugwerkende kracht te gaan ontdekken.

Dat is nog niet zo eenvoudig, want zijn acht cd’s zijn door maar liefst zeven platenmaatschappijen uitgebracht. De laatste twee, op Sugar Hill, zijn gewoon verkrijgbaar, maar de rest verscheen op piepkleine labels, waarvan Koch nog de bekendste is. Gelukkig besloot Munich, het Nederlandse label (en distributeur van de Sugar Hill-cd’s) twee eerdere platen als goedkope dubbelaar uit te brengen, waardoor nu bij elkaar toch de helft van zijn oeuvre verkrijgbaar is. Eén van die twee is overigens een uitstekende liveplaat. Alle vier de platen kun je beschouwen als absolute aanraders.

  • Greg Trooper – Straight Down Rain & Live At Pine Hill Farm – Munich MRCD 242
  • Greg Trooper – Make it through this world – Sugar Hill SUG-CD-1083
  • Greg Trooper – Floating – Sugar Hill SUG-CD-1075