Greg Trooper in de Witte Bal in Assen, donderdag 7 april 2005

De laatste cd van Greg Trooper werd al eerder meer dan lovend besproken, onder meer in Roots Town Music (ik citeer: “Zes sterren en geen teveel”). Make It Through This World is inderdaad niet minder dan een meesterwerk, en kan nu al een klassieker worden genoemd. Trooper maakte twee jaar geleden al indruk toen hij op Blue Highways met een band in de grote zaal stond. Nu was er een korte tournee langs een aantal kleine Nederlandse zalen, die overigens allemaal vol zaten. Troop stond er dit keer alleen voor, dus ik was wat huiverig vooraf, vooral omdat met name het groepsgeluid op de cd zo overtuigend en overweldigend is. Café De Witte Bal in de Drentse provincieplaats Assen zorgde voor een dubbele verrassing – om te beginnen was de ambiance buitengewoon aangenaam. Een ouderwets bruin café met een klein, intiem podium en een enthousiast publiek van zo’n zestig mensen. De tweede verrassing was Trooper zelf, die liet horen dat zijn liedjes ook in een sobere uitvoering (man met gitaar) volledig overeind blijven. Indrukwekkend is het woord, dames en heren. Voor de pauze werd de laatste cd in zijn geheel gespeeld. Prachtig, prachtig. Trooper blijkt een redelijk, maar effectief gitarist en een geweldige zanger te zijn, waardoor je als vanzelf zijn liedjes wordt ingezogen.
Na de pauze “Troopers Greatest Hits”. Dat was bijna nog verrassender, want naast nummers van de voorlaatste cd, Floating, zong hij hier ook oudere nummers, en dat betekende het ene voor mij onbekende juweeltje na het andere. Trooper schrijft subtiele, vaak suggestieve nummers die allemaal een melancholieke ondertoon hebben, maar hij eindigde met het bouwen van een feestje – de meezinger Real Like That en een verrassende versie van het Beatlesnummer Love Me Do, dat hij volledig naar zijn hand wist te zetten, en dat ik persoonlijk nog nooit zo goed heb gehoord als hier. Een absoluut topconcert dus.

Voor iedereen die Trooper net ontdekt heeft is het goed nieuws dat de distribuerende platenmaatschappij, Munich, ook twee iets oudere cd’s opnieuw heeft uitgebracht als goedkope dubbel-cd. Een van die twee is een zeer aanstekelijke live-plaat. Aan te raden stuff, folks! En als de man in jouw buurt optreedt: ga kijken! 

  • Greg Trooper – Make It Through This World – Sugar Hill SUG-CD-1083
  • Greg Trooper – Floating – Sugar Hill SUG-CD-1075
  • Greg Trooper – Straight Down Rain / Live At Pine Hill Farm – Munich Records MRCD 242