In het Engels heet de cd gewoon Savina Yannatou sings Manos Hadjidakis. Savina Yannatou is een veelzijdige Griekse zangeres, die een zekere reputatie opgebouwd had met het zingen van Barok- en renaissancemuziek, toen ze besloot het over een andere boeg te gooien. Ze ging experimenteren met jazz en avant garde, waarbij het voor een klassiek geschoolde zangeres niet zo vanzelfsprekende improviseren een grote rol ging spelen. Later ging ze zich toeleggen op muziek van rond de Middellandse Zee, en wist ze verschillende soorten wereldmuziek prachtig te combineren.

Manos Hadjidakis wordt, naast Mikis Theodorakis, beschouwd als de grootste moderne Griekse componist. Hij deinsde niet terug voor popmuziek of filmmuziek, maar wist er wel altijd kwaliteitsmuziek van te maken. Hij schreef ook klassiek getinte stukken, die vaak geïnspireerd waren door Griekse poëzie.

De cd begint met een ingehouden, voorzichtige piano, waarna Yannatou bijna fluisterend begint te zingen. Precies goed, en je zit meteen in de muziek. Er komen nog wat spaarzaam ingezette strijkers (cello en viool) bij en verderop komt er nog een klarinet bij, maar feitelijk doet dat er nauwelijks toe omdat er door iedereen even ingetogen en beheerst gespeeld wordt, waardoor deze muziek, en dan vooral de zang, optimaal tot zijn recht komt. Dit is geen popmuziek, dit zijn bijna klassiek klinkende liederen, zonder de saaiheid waarmee klassieke liederen vaak geassocieerd worden. Muziek om je in te laten onderdompelen. Prachtig.

  • Savina Yannatou Sings Manos Hadjidakis – Lyra CD ML1003

detail van het hoesje...