We hebben het hier eerder gehad over het eerste deel in de nieuwe serie dvd’s van Vestapol, het platenlabel van gitarist en gitaargek Stefan Grossman. Het concept van Guitar Artistry is simpel maar geniaal – je zet gewoon een gitarist in een studio, laat hem spelen en tussen de nummers door vertellen over de muziek die je hoort, en over alles wat de gitarist interessant genoeg vindt om over te praten. Breng het dan zo in beeld dat vakbroeders goed kunnen zien wat de gitarist precies doet en hoe hij het doet, en je hebt een concertregistratie die zowel voor gewone muziekliefhebbers als voor musici interessant is. En we maken op een vrij informele manier kennis met relatief onbekende, maar soms onvoorstelbaar goede gitaristen. Ik zou graag zo’n serie dvd’s zien van andere muzikanten, maar dankzij gitaargek Grossman kunnen we wat gitaristen betreft voorlopig vooruit.

Ernie Hawkins

Hawkins speelt blues en ragtime op de gitaar, en met name die ragtimenummers zijn verbazingwekkend om naar te luisteren en naar te kijken. Hawkins heeft al meerdere instructievideo’s op zijn naam staan waarop hij lessen geeft over hoe verschillende oude bluesgroten gitaar speelden. Dat is fantastisch voor elke gitarist die de authentieke blues wil leren spelen, maar voor gewone stervelingen en muziekliefhebbers als wij is dit de perfecte tussenvorm, want je kunt je wel degelijk vergapen aan de virtuositeit van de man, maar ook gewoon genieten van goede muziek.

Tony Keck

Keck speelt op een verbijsterende manier de elektrische gitaar, en haalt er geluiden uit  die je niet voor mogelijk hield. Hij speelt met beide handen op de hals van de gitaar, waar hij tikt en tokkelt en slaat, en weet zo een gelaagd geluid te produceren dat klinkt alsof er meer gitaristen tegelijk bezig zijn. Hij noemt zijn stijl “touch technique”, en ik denk dat elektrische gitaristen met hun neus op het beeldscherm zitten om te kijken hoe hij dit allemaal voor elkaar krijgt. Kijk en luister naar Eleanor Rigby, waar hij de helft van de tijd kruiselings met beide handen op de gitaarhals zit te spelen en het nummer een betoverende nieuwe dimensie weet te geven.

Tony McManus

Ook McManus is een verbijsterende gitaarvirtuoos, dit keer op de akoestische gitaar. Keltische Fingerstyle techniek is zijn ding, en het verbazingwekkende is dat hij op zo’n oud instrument toch een geheel eigen geluid weet te creëren. McManus speelt niet alleen virtuoos en adembenemend soepel, hij is ook heel melodieus en heeft een warm, gevoelig geluid. Hij speelt met soul, zou je kunnen zeggen. Hij kan een melodie rustig voor je neerleggen en er vervolgens op een swingende manier mee op de loop gaan. “Keltisch” klinkt als “heel traditioneel”, maar hier zien we een gitarist die het avontuur aangaat. Mooi.
 


  • The Guitar Artistry of Ernie Hawkins – Vestapol 13106
  • The Guitar Artistry of Tony Keck – Vestapol 13105
  • The Guitar Artistry of Tony McManus – Vestapol 13107
  • Vestapol