de hoezen en hoesjes van bv haast
Willem Breuker staat meestal garant voor een bijzondere hoes, dat was al zo toen hij platen maakte, maar de cd’s zijn ook bijzonder verpakt, zoals deze in een Frans kaasdoosje.
Nog een Breukerhoesje, ditmaal van een stijve plasticsoort. Echt praktisch zijn de doosjes niet altijd, maar wel een feest om naar te kijken.
Zelfde hoesje, maar dan half open…
Door Ger van Elk ontworpen driehoekige hoes.
Een plaat in een juten zak…
en de uitgebreide cd, ook in een juten zakje…
Uitschuifhoes voor Willem van Manen.
Soundtrack bij het toneelstuk De Knop van Harry Mulisch, met op de hoes een echte knop.
De trilogie Hunger, Thirst en Misery verscheen in fraaie langwerpige doosjes.
Lp-hoes met cd…
Een ingenieus vouwdoosje, dat er helemaal open zo uit ziet:
BV Haast is de platenmaatschappij van Willem Breuker. Over de muziek van Breuker hebben we het een andere keer wat uitgebreider, maar die muziek wordt bij de BV Haast ook altijd zeer fraai verpakt. De verpakkingen zijn niet altijd handig, zoals de driehoekige platenhoes die je eigenlijk nergens kunt opbergen, of het ronde cd-doosje dat regelmatig uit de kast rolt, maar ze zijn een lust voor het oog, om er maar eens een ouderwets cliché tegenaan te gooien.
In het Bimhuis in Amsterdam hangt op dit moment een overzicht van lp- en cd-hoezen van BV Haast. Dat betekent een overzicht van dertig jaar BV Haast, dus van dertig jaar schitterende muziek op wereldniveau, en van de mooiste hoezen die je waar dan ook zult tegenkomen.
Zo maakte de kunstenaar Ger van Elk een driehoekige hoes voor de plaat Willem Breuker en Leo Cuypers live in Shaffy. Ze moesten er een speciale driehoekige houten koffer voor maken om de platen mee te slepen, want na een concert kon je ze kopen (daar heb ik de meeste van mijn Breukerplaten gekocht, eerlijk gezegd).
Erg mooi is ook de ingenieuze hoes die voor de plaat van Willem van Manen werd gemaakt, waarbij de schuiftrompet uitschuift als je de binnenhoes naar buiten schuift, en het hoofd van Van Manen in de weerspiegeling is terug te vinden.
Verder vind je een vierkant blikje, een rond kaasdoosje, een juten zak, een hoes met een echte knop en nog veel en veel meer fraais.
De platen van Breuker werden meestal in een oplage van vierduizend exemplaren verspreid, platen van andere bij BV Haast aangesloten musici halen een oplage van vijftienhonderd. Dat is opmerkelijk weinig als je de kwaliteit van het gebodene in aanmerking neemt. Het betekent ook dat een behoorlijk aantal van de oudere Haastproducties collector’s items zijn geworden.
Hier hoort geen spectaculair doosje bij, maar het is wel een heel mooi hoesje.