Gitarist en componist Frantz Casséus werd in 1915 op Haiti geboren. Hij ging in 1946 naar Amerika, waar hij klassieke gitaarconcerten gaf, ondermeer in Carnegie Hall.  Hij woonde in New York, nam een aantal platen op met zijn eigen composities en speelde later veel met Harry Belafonte, die nog een hit had met een compositie uit zijn Haitian Suite. Hij gaf ook gitaarles, onder meer aan de jonge Marc Ribot, die later een plaat zou opnemen met sologitaarcomposities van zijn leermeester. Die opnames fascineerden Gert-Jan Blom, en uit de contacten van Blom met Ribot en gitarist Alberto Mesirca ontstond het plan nieuwe opnames te maken van de composities van Casséus, ook omdat er een schetsboek was opgedoken met ongepubliceerde Casséus composities.

De muziek van Frantz Casséus is bijzonder. Geworteld in de traditie van de westerse klassieke gitaarmuziek, maar je hoort het heimwee naar Haiti er steeds melancholiek doorheen klinken. Een westerse structuur en traditionele melodieeën worden hier gecombineerd met Afrikaanse ritmes en vervolgens licht Creools gekruid. Dat vraagt om een gitarist die niet alleen virtuoos klassiek gitaar kan spelen, maar die bovendien gevoel heeft voor die speciale swing, en voor de weemoed die daarbij hoort. Een gitarist ook die fluisterzacht moet kunnen spelen als dat nodig is. Alberto Mesirco is de perfecte gitarist.

Het is ook muziek die veel vergt van de luisteraar, want er wordt zeer geconcentreerd gespeeld, en de muziek vraagt veel aandacht. Dit is geen achtergrondmuziek, maar muziek die je aandachtig en met overgave moet beluisteren, maar dan word je ook rijkelijk beloond, zoals dat zo mooi heet. Magnifiek.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.