Haytham Safia wordt door de andere leden van de band NO Blues wel glimlachend “de Beethoven van de band” genoemd. Safia is, net als die andere bandleden, een gretige musicus, die allerlei zijprojecten doet en daarnaast zijn eigen soloplaten maakt. Safia is een uitstekende oudspeler die op dat instrument een grote trefzekerheid laat horen, vaak gepaard gaand met een adembenemend grote snelheid. Bovendien laat hij steeds horen dat hij het avontuur op wil zoeken.

Op Blossom hoor je muziek die doet denken aan Arabische popmuziek, maar soms denk je ook dat je een flard van een Bollywoodsoundtrack hoort, de Balkan klinkt ook af en toe door, en regelmatig zorgen de jazzy elementen ervoor dat je fraaie wereldfusie voorgeschoteld krijgt. Haytham Safia is van oorsprong een klassiek geschoolde Arabische musicus, maar hij laat zich in zijn composities op vele manieren beïnvloeden, en zoekt zoals gezegd het avontuur steeds op.

Op Blossom werkte hij samen met een aantal muzikanten uit alle hoeken van de wereld. Een Nederlander, een Duitser, een Bulgaar, een Senegalees en een paar Arabische spelers zorgen voor een zeer gevarieerd muzikaal gezelschap. De acht composities van Haytham Safia op deze cd werden opgenomen in twee verschillende studio’s in twee verschillende landen, waarbij de muzikanten individueel werkten zonder elkaar te ontmoeten. Iedere muzikant nam zijn deel apart van de rest op, waardoor hij zijn eigen unieke inbreng had, waarbij de eigen muzikale smaak en achtergrond het geluid bepaalden. Als je de muziek op deze cd hoort zonder dat je dat weet is het moeilijk te geloven, want je hebt het gevoel dat er juist steeds een hechte band zit te spelen.

En wat ook opmerkelijk is, is dat de cd een grote eenheid uitstraalt – dit is duidelijk het werk van een componist die heel goed weet wat hij doet en hoe hij dat wil bereiken. Het is dan ook een puur genot om als luisteraar deze muzikale reis mee te mogen maken, ook omdat er gebieden worden geëxploreerd die we nog niet eerder mchten bezoeken. Open oren zijn voldoende.