Aan de hoesjes van hun cd kun je al zien dat het niet echt zonnetjes in huis zijn, Shane Alexander en Dean Owens. Duister kijkende mannen die in hun leidjes op zijn zachtst gezegd een flinke dosis melancholie hebben verpakt. Nu vind ik dat een lichte vorm van melancholie muziek vaak alleen maar mooier maakt, maar als je, zoals deze beide heren, daarin soms wat ver gaat heb ik toch de neiging om te zeggen: jongens, kunnen jullie iets minder zeuren? Waarmee zeker niet gezegd is dat ze slechte muziek maken, maar je moet wel tegen een portie zwaarmoedigheid kunnen.

Shane Alexander

The Sky Below begint met een loflied op Amsterdam, waar Alexander vanuit de Wesy Coast verzield is geraakt. Dat klinkt vrij opgetogen, maar ook hier al klinkt de melancholie door, en een paar nummers later is het echt raak: Homesick Again is een onverdund heimweeliedje. Mooi hoor. Alexander is een singer/songwriter die soms zijn liedje zingt met de pure begeleiding van één akoestische gitaar, maar die vaker een band mooie arrangementen laat spelen die toegesneden zijn op zijn liedjes en ze beter laten klinken. Een mooi soepele jazzy drummer legt een mooie bodem, en daar overheen wordt op zijn americana’s pop en rock gemengd tot een eigen singer/songwritersgeluid, die vooral door de aangename stem van Alexander indruk maakt.

Dean Owens

Owens is iets minder ver van huis als hij zingt dat hij op een zonovergoten dag in het zuiden van Engeland is terwijl hij denkt: “Ik durf er wat onder te verwedden dat het nu regent in Glasgow, en ik zou het nu helemaal niet erg vinden om nat te regenen” – een mooi heimweeliedje kortom. Bij Owens klinkt het net nog een tikkeltje rock-achtiger, doordat er bijvoorbeeld regelmatig een vervormde electrische gitaar onderdoor zit te zoemen en kreunen. Die gitaar wordt bespeeld door Will Kimbrough, en ja, Owens heeft Whiskey Hearts inderdaad opgenomen in Tennessee, met nog meer topmuzikanten uit het Americana/countryveld als Al Perkins op pedal steel en dobro. Ook hier een singer/songwriter die er met een meer dan uitstekende band voor zorgt dat zijn liedjes optimaal tot hun recht komen. En als daar een scheurende sax voor nodig is wordt ook die ingezet. Mooi.