De cd Wellspring van Caroline Herring kwam al in 2003 uit, maar ik heb hem bewaard voor het moment dat Herring hier in Nederland te zien zou zijn. De kans dat de cd hier dan inderdaad ook verkrijgbaar is, is vrij groot. Herring trad onlangs in Utrecht op, tijdens het Blue Highways festival, en ze was daar volgens mij perfect op haar plek.

Herring is een singer/songwriter die prachtige liedjes schrijft en die liedjes bovendien zelf zeer prachtig speelt en zingt. Ze heeft een soepele warme, verleidelijke alt met een hele lichte, en daardoor charmante, southern “twang”. Herring komt uit Mississippi, maar bloeide muzikaal pas op toen ze naar Texas verhuisde. Inmiddels is ze met haar man mee verhuisd naar een aantal andere staten, maar de heimwee naar Texas klinkt overal een beetje door.

Hoe moeten we deze muziek omschrijven? Folk met een tikkeltje country komt er het dichtst in de buurt, maar Herring zingt op een licht jazzy, bluesy manier, waardoor haar liedjes een mooie weemoedigheid krijgen, die de term “country” niet doet vermoeden. Mooie liefdesliedjes (het prachtige Magnolias bijvoorbeeld), maar ook een liedje over een slavin die nu begraven ligt onder een golfbaan (Mistress), en een ode aan de Texas Two Step wisselen elkaar perfect af. Allemaal even prachtig. Liedjes die onder je huid kruipen. Een aanrader. Kijk ook eens op haar website, van daar kun je doorlinken naar live opnames.