The Vulgar Boatmen is een bijzondere band, want de twee mannen waar de band om draaide, Robert Ray en Dale Lawrence, woonden in verschillende staten (Florida en Indiana) en wisselden de nummers die ze schreven per cassettebandjes aan elkaar uit. Robert Ray en zijn vrouw Helen Kirklin, die de viola speelde, vormden samen met Lawrence de kern van de band, maar in de loop der jaren hebben er wel zestien muzikanten in de band gespeeld. Op het hoesje van Please Panic, waar het nummer The 23rd of September vandaan komt, staan al veertien deelnemende muzikanten vermeld, naast de vijf kernleden van dat moment vijf leden van de “Gainesville Branch” en vier van de “Indianapolis Branch”.

Er zijn door de band drie albums uitgebracht, waarvan Please Panic uit 1992 stamt (de andere twee zijn uit 1989 en 1995). In 2010 is er door ene Fred Uhter nog een documentaire gemaakt over de band – Drive Somewhere – The Saga of the Vulgar Boatmen. En 25 jaar na de verschijning van hun album You and Your Sister verscheen er onverwacht in The New Yorker een artikel van Bill Wyman over dat album en de band.

Ze maakten leuke muziek, jammer om te vergeten, dus elk jaar draaien we in ieder geval op 23 september even dit kleine juweeltje.

Ik laat je hier twee fragmenten horen uit dit nummer.