![](https://www.moorsmagazine.com/images22/warholboek.jpg)
de hoezen van andy warhol
Andy Warhol was een veelzijdig kunstenaar, en de maker van een van de merkwaardigste platenhoezen die er ooit gemaakt zijn. Op de eerste langspeelplaat van de New Yorkse undergroundband Velvet Underground stond een banaan, met daaronder in vrij grote letters de naam Andy Warhol. De banaan was een sticker, en als je die er voorzichtig afpeuterde verscheen er een afgepelde banaan. Ik heb hem zo vaak losgepeuterd om hem aan vrienden te laten zien dat hij op het laatst helemaal niet meer bleef plakken en daardoor zoekraakte. De plaat is in de loop der jaren spoorloos verdwenen en toen ik hem later opnieuw te pakken kreeg was de hoes gewoon bedrukt met de banaan zoals je hem hiernaast ziet. Later maakte Warhol voor de Rolling Stones nog een platenhoes met een echte rits. De naam van de kunstenaar werd pas zichtbaar op de onderbroek waar je naar kon gluren als je de rits opentrok.
Bij uitgeverij Prestel verscheen een boek met alle platenhoezen die Warhol tussen 1949 en 1987 maakte. Dat leverde een aantal verrassingen op, want Warhol bleek, toen hij nog maar net in New York gearriveerd was platenmaatschappijen op te bellen met de vraag of hij een hoes voor hun kon maken. Dat leverde een behoorlijk aantal opmerkelijke hoezen op, onder meer voor klassieke platen en voor jazzalbums.
Het boek is perfect gemaakt, met de hoezen een fractie kleiner dan echt, maar met de achterkant van de hoes erbij afgedrukt, en bij elke hoes een pagina met achtergrondinformatie en soms extra beeldmateriaal. Een boek vol verrassingen, want wist niet dat de opmerkelijke handgeschreven hoes van The Story Of Moondog ook van Warhol was, en dat hij zulke fraaie Ben Shahn-achtige tekeningen maakte toen hij jonger was, dat wist iik ook niet.
- Andy Warhol – The Record Covers 1949-1978 – Catalogue Raisonné – Paul Maréchal . The Montreal Museum of Fine Arts – Uitgeverij Prestel – ISBN 978-3-7913-4086-9