Blue Dew trad als enige Zwolse band op tijdens het Fidder Folk Festival, en ze hadden voor die gelegenheid iets speciaals meegenomen, namelijk een cd in kleine oplage (vijftig stuks, dat is echt heel bescheiden), met Tunes and Songs from Roasted Barley. Een half uurtje Ierse muziek die perfect de sfeer pakt van hun programma Roasted Barley.

Dat programma vonden wij nog een slag sterker, omdat Blue Dew, we hebben dat al vaker gezegd, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden, iets doet dat behoorlijk uniek is en dat buitengewoon goed werkt – ze vertellen verhalen, zittend aan een tafel die een kroeg suggereert, met glazen McGuinness, en spelen muziek. De muziek, de liedjes en de verhalen versterken elkaar op een bijzondere manier, en dat is ook het unieke aan deze opzet – Blue Dew weet je op deze manier echt te raken, want door de verhalen ga je ook beter naar de liedjes luisteren, en krijgt de sfeer van de muziek ook een bepaalde lading mee.

John Beumer is de verhalenverteller en de bassist van de band, Pim Leutholff zingt en speelt gitaar, maar maakte ook het hoesje voor deze cd, Marius Klein speelt gitaar, componeerde een groot deel van de prachtige muziek voor Roasted Barley en produceerde het album in zijn eigen studio. “Vaste invaller” (maar dat is hij al zes jaar) Sijtze Malda speelt accordeon en maakte de aquarellen die bij optredens als sfeerverhogers worden geprojecteerd, en alleen violiste Wendy van Zomeren is, voor zover wij weten, geen dubbeltalent.

Op het cd’tje, dat overigens alleen tijdens het Fidder Folkfestival te koop was staat SKK001, wat zou kunnen betekenen dat het de eerste cd is van Marius Klein’s Studio Klein Kunst. Ik hoop persoonlijk dat de band verder denkt dan alleen cd’s, want hun programma’s lenen zich uitstekend voor het medium dvd. Verlucht met het materiaal dat ze tijdens hun optredens ook al laten zien (naast de schitterende aquarellen van Sijtze Malda ook Ierse foto’s en ander illustratiemateriaal) en met beelden van hun optreden zou het wel eens een unieke serie dvd’s kunnen worden.