Peter Stampfel en Steve Weber ontmoetten elkaar in het begin van de jaren zestig en begonnen gelijk samen muziek te maken en bleven dat, als kern van de band The Holy Modal Rounders, doen, maar niet zonder de nodige wrijving. Bound To Lose is de titel van een documentaire die haarscherp laat zien waarom de Holy Modal Rounders zo goed waren, maar ook wat er misging en waarom.

Steve Weber is van de twee prettig gestoorde muzikanten het meest het ongeleide projectiel, die absoluut allergisch lijkt voor elke vorm van autoriteit, en die zich daardoor op geen enkele manier laat bijsturen of corrigeren, ook niet als hij zelf voelt dat de zaken fout lopen. Juist dan gaat hij dwars tegen alles en iedereen in, gaat dwarsliggen of verdwijnt simpelweg. Dat laatste deed hij steevast op de momenten dat de band eindelijk succes leek te krijgen.

Peter Stampfel is ook nooit zo volledig voor de drugs bezweken als Weber. Dankzij een vrouw raakte hij zelfs helemaal van de rotzooi af, en hij is dan ook degene die naast de Rounders nog steeds muziek maakt. In de film is veel muziek te horen van de twee, en dat blijkt nog steeds, ondanks de anarchistische aanpak en Webers weigering om te oefenen of te repeteren, geweldige muziek te zijn. Er zijn veel gesprekken opgenomen met de hoofdrolspelers, maar ook met bandleden als Sam Shepard en muzikanten als Dave van Ronk.

Je krijgt zo een buitengewoon verhelderend beeld van de jaren zestig voorgeschoteld, met de drugs die hielpen te breken met de saaie en brave jaren vijftig en dezelfde drugs die alles en iedereen uiteindelijk in de vernieling hielpen. Concessies werden er door de Rounders niet gedaan, met name hun muziek bleef door de jaren heen puur en simpel en buitengewoon krachtig. Het is een indrukwekkende, intieme film geworden die anderhalf uur lang twee excentrieke maar ook zeer menselijke muzikanten laat zien, zonder masker.

Daarnaast is er nog een uur aan extra materiaal toegevoegd, met onder meer live optredens, de Rounders in de studio en zeldzaam beeldmateriaal van een tour die ze in 1972 door Zweden maakten. Een bijzondere, indrukwekkende dvd. Als je naar de tweede link gaat kun je een paar stukjes uit de film bekijken.