Je kunt je op muzikaal gebied op verschillende manieren laten verrassen. Eén, ietwat ongewone, manier die desalniettemin tot verrassende ontdekkingen kan leiden, voert je alfabetisch door het alfabet. Hier de tweede serie van vijf letters, met onderaan de pagina steeds van elke artiest twee fragmenten, zodat je ook dit keer niet alleen aan de hoesjes kunt zien dat het muzikale aanbod tegenwoordig bijzonder gevarieerd is, maar je dat ook zelf al luisterend kunt constateren.


Faelwa

Faelwa bestaat uit gitarist en componist Mark Wint en toetsenist, componist en arrangeur Jasper Strik. De bandnaam is afgeleid van de oude woorden falwa (germaans voor vaal, wellicht is het woord Veluwe ervan afgeleid) en felwa, keltisch voor wilg. Natuur, folklore en geschiedenis zijn dan ook hun inspiratiebronnen. We laten twee fragmenten horen van hun instrumentale folk, met vleugen klassiek en metal. Filmische muziek die, zo te horen op hun debuut-ep, nog volop in ontwikkeling is.


Groove Corporation

Groove Corporation is een pittige achtkoppige Canadese band die draait om een felle gitaar, een swingende toetseniste en de blazers. James Brown en Sly and the Family Stone zijn duidelijke inspiratiebronnen, dus je hoort hier vooral strakke funky muziek. Nu is het lastig concurreren met James Brown en consorten, maar deze band klinkt absoluut niet slecht en de lol spat er in ieder geval vanaf. Bovendien zijn hun zelfgeschreven nummers sterk. Een band die ik vooral graag een keer live zou willen zien.


Holmes

Holmes is een intelligente singer/songwriter die zijn liedjes arrangeert als popliedjes, wat verrassend goed uitpakt. Ook die arrangementen klinken intelligent en de melodieën zijn mooi. Daarbij heeft Roy Shakked (want zo heet Holmes eigenlijk) een plezierige, bluesy stem. Als je van goede liedjes houdt die na een aantal keren luisteren nog steeds beter worden is dit een absolute aanrader.

  • Holmes – Groove Gravy Records

Joe Iadanza – Traveling Salesman

Joe Iadanza is een Joodse New Yorker die liedjes schrijft waarin dat doorklinkt. Soms klinkt het ook een beetje jazzy allemaal, terwijl de strijkers er soms een klassiek tintje aan meegeven. En af en toe heeft hij ook gewoon genoeg aan zijn akoestische gitaar, zoals in One More Lonesome Tune, waarin hij dan wel weer wat vocale ondersteuning krijgt. Kortom: een meer dan uitstekende liedjesschrijver die weet hoe hij zijn liedjes optimaal moet presenteren, waarbij “optimaal” soms betekent dat de arrangementen redelijk sober zijn.


Jump 4 Joy – Tasty!

Jump 4 Joy is een Zweedse band die op zijn New Orleans een funky feestje bouwt. Dat lukt heel aardig. De sfeer van de Cariben klinkt ook door, terwijl er ook wat rock doorgeroerd zit, wat ska en wat soul. Het swingt en op de een of andere geheimzinnige manier klinkt het, hoewel het feitelijk zeer Amerikaanse muziek is, ook erg Europees. Een liveband bij uitstek, zou ik denken.


Je kunt luisteren door op het driehoekje te klikken.