1 Tommy Ridgley – Jam up

tommy ridgely

Een opwindend rhythm and bluesnummer dat me eigenlijk veel te kort duurt. Ik zet hem dan ook vaak op repeat. Het nummer is een paar keer een kleine hit geweest, steeds onder een andere titel. In de tijd van de twist heette het bijvoorbeeld “Jam-up Twist”. Ridgley (zijn naam wordt op het hoesje verkeerd gespeld…) had in zijn woonplaats New Orleans overigens een paar hele grote hits, en een verzamelaar van hem (als je die ooit mocht vinden) is zeker de moeite waard.

2 Brighouse and Rastick Brass Band – The Floral Dance

brighouse & rastrick

Volgens mij is dit de enige keer dat een brass band een hit scoorde, al was het dan alleen in Engeland. Ze werden er echt beroemd mee. in de prachtige film Brassed Off, die over een mijnwerkers-brassband gaat, zitten een paar verwijzingen naar deze band. Zelfs als je niet van dit soort muziek houdt is dit leuk. Het zou wel leuk zijn om het verband tussen mijnwerkers en brass bands een keer te onderzoeken. Ze gaan in ieder geval goed samen, terwijl je juist zou denken dat mijnwerkers hun longen zouden moeten sparen…

3 Mitch Miller – The River Kwai March

een van de sing-along-with-mitch-platen

Dit is de mars die gefloten wordt door een kolonne dwangarbeiders, in de film The March on the River Kwai. Het blijft een pakkend melodietje, dat je meteen moeiteloos nafluit.
Mitch Miller werd in Amerika vooral bekend door een hele rij “Sing along with Mitch”-platen. De teksten zaten er, op hoesgrootte, bij, die kon je van de hoes afscheuren, en dan met de hele familie meezingen…

4 Billy Vaughn – Raunchy

billy vaughn

Even opletten, want van deze plaat zijn verschillende versies in omloop. De ruigste, die naar het schijnt speciaal voor jukeboxen gemaakt werd, is het leukste. Latere opnames zijn veel te tam. Mooi ruig saxofoonwerk, maar ook de ritmesectie is lekker stevig bezig. Heerlijk.

5 The string-a-longs – Wheels

string-a-longs

Een vreemd nummer. Psychedelische surf avant-la-lettre. Een bubbelend, huppelend nummer, heel komisch eigenlijk, maar je kunt er ook niet bij stil blijven zitten. Leuk. Volgens mij is het ook de enige hit die deze groep ooit gehad heeft. En hij klinkt nog steeds modern.

6 Jörgen Ingmann – Drinamarsch

jörgen ingmann

Dit klinkt (uitvoerende en titel) alsof het wel iets heel vreselijks moet zijn, maar deze Deen heeft hier een erg leuke gitaar-instrumental gemaakt. Met net zo’n rond klinkende elektrische gitaar als the Shadows ook hadden. Ook hier hebben we overigens te maken met een zogenaamd one-hit-wonder. Na deze ene hit nooit meer iets van de man gehoord.

7 Stig Rauno – Let Kiss Jenka

Tja. Een beetje oubollig is dit wel. Tiroler muziek in een Fins jasje? Het was een gigahit in de jaren vijftig, en er zijn nog heel wat variaties op gemaakt, ook door anderen. Dit is de leukste. Waarschijnlijk bedoeld om er een soort houthakkersdansje op te doen.

8 Ron Goodwin – Elizabeth Serenade

ron goodwin met de gouden plaat voor de elizabeth serenade

Echt een arbeidsvitaminennummer, maar ook het lievelingsnummer van mijn oma, en daarom heeft het voor mij iets extra’s. Ron Goodwin had een soort van ballroomorkest en dit is zijn enige hit. Je moet wel de instrumentale versie hebben, want de gezongen versie is rampzalig slecht. Dit nummer heeft vooral nostalgische waarde, vrees ik, maar hij mag wat mij betreft toch niet ontbreken in deze lijst

9 Sounds orchestral – Cast your fate to the wind

zelfde nummer, andere uitvoerende...

Mooi romantisch nummer. Piano en edelkitsch-orkest. Mini-symfonie in drie minuten. Het melodietje is later veel gecoverd.

10 Jerry Murad’s Harmonicats – Cherry Pink and Apple Blossom White

the harmonicats

Drie mannen met een mondharmonica – een tijdlang zag je ze veel, en dit nummer stond altijd op het repertoire. Het is een vrij spectaculair mondharmonicanummer met mooie lange glijers, en dit is wel zo’n beetje de beste versie die ervan te vinden is.

11 Horst Jankowski – A Walk in the Black Forest

horst jankowski

Ook hier hebben we te maken met een fraai stukje edelkitsch, en juist dat maakt het een leuke plaat. Een tingelende piano en een bombastisch orkest, en natuurlijk een pakkende melodie. Meer heb je blijkbaar niet nodig voor een wereldhit.

12 Herb Alpert – A Banda

herb alpert

Herb Alpert was met zijn Tijuana Brass een hitmachine in de jaren vijftig en zestig. Gezellige knusmuziek, met heel af en toe een juweeltje ertussen als dit nummer. Let vooral even op hoe mooi het begint, en hoe fraai het wordt opgebouwd. Stevig en toch subtiel. Mooi.

13 Ramsey Lewis Trio – Wade in the water

ramsey lewis - wade in the water

Ramsey Lewis heeft met zijn trio een hele reeks hits op zijn naam staan, vaak live ingespeeld met het enthousiaste publiek duidelijk hoorbaar. Dit nummer is net wat opwindender, dankzij de orkest-arrangementen. Lekker pittig.

14 Booker T and the MG’s – Green Onions

booker t and the mg's

Booker T en zijn MG’s waren vooral sessiemuzikanten voor Stax-artiesten, maar ze hebben zelf de nodige klassiekers opgenomen. Dit is een van de mooiste. Mooi vet orgeltje, stevige ritmesectie, lekker gitaarwerk, en natuurlijk dat lekkere deuntje. Een aardige bijkomstigheid was dat het een gemengde groep was: twee zwarten en twee blanken.

Naar de eerste twaalf van de beste singles aller tijden.