Liefhebbers van de muziek van Iris DeMent hebben het de afgelopen acht jaar moeten doen met gastoptredens bij onder meer John Prine (op Prine’s dvd “Live at West 54th” zingt ze een aantal liedjes samen met Prine) en met wat losse nummers op verschillende tribute-cd’s. Tot nu toe zijn er drie reguliere cd’s van haar verschenen, die door de fans gekoesterd worden. Vreemd genoeg zijn haar platen nooit een commercieel succes geworden, in tegenstelling tot die van iemand als Gillian Welch. Misschien heeft dat te maken met haar eigenaardige, ouderwets klinkende manier van zingen, die gerust uniek te noemen is. Veel mensen moeten daar erg aan wennen. Haar muziek klinkt, vooral op de eerste twee cd’s, alsof ze tachtig jaar geleden gemaakt is, terwijl de meeste liedjes gewoon door haarzelf geschreven zijn. Eén van die liedjes heet “Let The Mystery Be”, en dat is een kritisch liedje over christenen die de waarheid in pacht denken te hebben.

Een nieuwe cd van Iris DeMent is dan ook een zeer aangename verrassing, maar als we kijken naar de liedjes op Lifeline overheerst in eerste instantie de verbazing – er staat maar één eigen liedje op, de rest bestaat uit oude gospels. Zelf zegt ze daar over dat die liedjes voor haar niets met religie te maken hebben. Als kind kroop haar moeder altijd achter de piano als ze het moeilijk had en ging dan deze gospels spelen. Blijkbaar hielp dat als antidepressivum. Toen Iris het een paar jaar geleden op toernee erg moeilijk had en huilend bij haar moeder aan de telefoon hing zei die tegen haar “Well Iris, You gotta get to a “pe-yan-a”. Voor Iris voelde dat alsof iemand haar een reddingsboei had toegeworpen, vandaar de titel van deze cd “Lifeline”.

Iris DeMent zingt op een manier die soms zeer aangrijpend is. Ik heb tijdens haar optreden op het Blue Highwaysfestival een paar jaar geleden bij verschillende toeschouwers de tranen over de wangen zien rollen. Dat is de kracht van Iris DeMent. Dat aangrijpende zit ook weer in deze liedjes, en hoewel ik als verstokte atheïst moeite heb met de teksten raak ik toch weer onder de indruk van de overtuigingskracht van de zang van deze dame.
Ik hoop dat ze snel weer een cd met eigen werk uit kan brengen. Haar eerste drie cd’s werden uitgebracht op het grote label Warner Bros, waar ze gedumpt werd omdat het Grote Succes uitbleef. Deze cd heeft ze op haar eigen platenlabel uitgebracht, en daarom alleen al hoop ik dat Lifeline een groot succes wordt.

  • Iris DeMent – Lifeline – Flariella Records FER-1004