Nog niet zo heel lang geleden dacht ik dat de blues echt op sterven na dood was. Platenlabels als Northern Blues hebben inmiddels voor een stevige injectie van zeer getalenteerde en avontuurlijke muzkanten gezorgd, en over de hele wereld worden de grenzen van de blues opgerekt. Toch zijn er ook nog steeds jonge gasten die een oude traditie ontdekken en daar helemaal induiken. Ook die vinden overigens een plek bij Northern Blues.

Samuel James is een zanger/gitarist die de ouderwetse countryblues oppakt en er iets bijzonders mee doet, zonder de traditie ook maar een moment los te laten. James zingt over de onderkant van de samenleving – “One-eyed Katie, she’s all woman but not one bit lady”, over de dodencel, misdaad en ellende. Maar er is ook het schitterende zeven minuten durende instrumentale Wooooooo Rosa of het prachtige Sleepy Girl Blues.

Je hoort een fantastische gitarist die af en toe ook een banjo pakt, maar vooral een zanger die je bijna dwingt naar hem te luisteren. Dat is zeker in de blues vrij zeldzaam. Meestal hoor je maar half wat er precies gezongen wordt, maar bij James merk je ineens dat je echt naar zijn teksten zit te luisteren. De liedjes die je hoort heeft hij allemaal zelf geschreven, al klinken ze meestal als al lang bestaande klassiekers. En zo maakte Samuel James een tijdloos meesterwerkje. Mooi.