Jan van Dijk is, anders dan zijn naam zou doen vermoeden, geen Nederlander, maar net als zijn broer Piet van Dijk, een Australiër. Samen met Jevan Cole maakt hij wonderlijke, maar zeer mooie muziek. Ze spelen, hoe vreemd dat ook mag klinken, traditionele Australische muziek, aangevuld met eigen composities, waarbij we eerlijk moeten zeggen dat die sterke eigen stukken tweederde van de cd vullen.

Samen met John Kirkpatrick hadden ze al eerder een cd gemaakt met traditionele liedjes, Crows Three. Dat deden ze heel goed, maar naar mijn smaak net een tikkeltje te braaf en te traditioneel, al bracht het trio een interessante verzameling Engelse, Schotse, Ierse en Amerikaanse liedjes die door hun toch wel overtuigende uitvoering allemaal bij elkaar leken te horen.

Op Tunes Of A Curly Nature spelen Jan van Dijk (viool) en Jevan Cole (gitaar) meestal als duo samen. Wat die “curly nature” inhoudt wordt meteen bij het eerste nummer duidelijk. Springerig gitaarspel, hakkerig vioolspel, rare breaks, vreemde sprongen, en samen klinkt het meer dan prachtig. Melodieus? Zeker, maar je moet soms goed luisteren. Spannende muziek is het ook zeker geworden. Achtergrondmuziek is het zeker niet, daarvoor moet je je kop er net te veel bijhouden. Maar als je iemand bent die bereid is echt goed naar muziek te luisteren is dat eigenlijk geen bezwaar. Een gitaar/vioolduo kan op den duur wat te veel van het goede worden, maar dat wordt hier handig voorkomen door er een zeer bijzonder vocaal nummer tussendoor te gooien en heel af en toe gastmuzikanten in te zetten – Piet van Dijk op cello, Jasper Blues op trompet en Ron Fleming op diddlin.

Kortom – je moet er even voor gaan zitten, maar dan word je ook ruim beloond met heel bijzondere muziek, met precies het goede ruwe randje, waar je toch wat vaker naar moet luisteren voordat je alles ook echt goed gehoord hebt.

  • Jevan Cole & Jan van Dijk – Tunes Of A Curly Nature – Treeskin Music TSK91103
  • Cole, Kirkpatrick & Van Dijk – Crows Three – Treeskin Music TSK4302
  • Treeskin Music