Angles 9 is een Zweeds-Noorse superband waarin de blazers centraal staan, maar de invloed van de vibrafoon en de piano zijn niet te onderschatten. Frontman en componist van dienst is altsaxofonist Martin Küchen, die naast Carla Bley en Chris McGregor ook Fela Kuti als inspiratiebron gebruikt. De negenkoppige band bestaat uit vijf blazers, een vibrafonist, een pianist, een bassist en een drummer en ze maken muziek die van ingetogen naar zeer uitbundig gaat en alles daartussenin.

Disappeared behind the sun is de titel van hun album uit 2017, en de titel is en verwijzing naar de vele verdwenen migranten van deze tijd en de slachtoffers van de oorlogen die overal nog steeds woeden. Ik laat hier vier fragmenten horen uit het bijna twaalf minuten durende titelnummer, dan krijg je een aardig idee van deze unieke band.

Bezetting: Alexander Zethson: piano; Mattias Ståhl: vibrafoon; Magnus Broo: trompet; Goran Kajfes: kornet; Mats Äleklint: trombone; Eirik Hegdal: baritonsaxofoon; Johan Berthling: contrabas; Andreas Werliin: drums; Martin Küchen: altsaxofooons, tenorsaxofoons.

Luister hier naar een paar fragmenten uit Disappeared behind the sun:

angles 9 - disappeared behind the sun - begin     
angles 9 - disappeared behind the sun - fragment 2     
angles 9 - disappeared behind the sun - fragment 3     
angles 9 - disappeared behind the sun - slot