De Britse folkbigband Bellowhead blijft wel een beetje het bestbewaarde geheim van de hedendaagse populaire muziek, want echt doorbreken lijkt ze nog steeds niet te lukken. Misschien is hun muziek daar ook wel een tikkeltje te weerbarstig voor, al zou je dat niet zeggen als je bij elk live-optreden het complete publiek weer volledig uit zijn dak ziet gaan. Dan maakt het blijkbaar toch niet uit dat de blazers lekker tegen de strijkers in spelen en opzettelijk gaan wringen.

Op hun nieuwe album Broadside laat Bellowhead opnieuw horen dat de de band traditionals volledig naar deze tijd kan halen met verrassende arrangementen voor blazers, strijkers, drums, accordeon en gitaar. Op het eerste gehoor klinkt het af en toe misschien wat bombastisch, omdat deze band folk weet te combineren met jazz en progrock terwijl de strijkers soms bijna klassiek klinken en de klarinettist op zijn klezmers kan klagen en jammeren. Toch klinkt de band nooit rommelig of tegenstrijdig. Je hebt het gevoel dat ze met enorm veel energie en gigantisch veel plezier op avontuur zijn, en dat spat er aan alle kanten af, vooral als je de band live ziet. Het album heeft het voordeel dat je op je gemak wat vaker kunt luisteren en de finesses en de gelaagdheid van de arrangementen langaamaan beter gaat doorgronden. Daar wordt het allemaal nog beter van.

Zanger en fiddler Jon Boden en drummer Pete Flood (die achter zijn drumstel staat te drummen) zijn de arrangeurs van de band, en je hebt het gevoel dat ze hun arrangementen precies op het lijf van de bandleden schrijven. We gaan ze niet allemaal noemen, maar zowel de blazerssectie als de strijkers zijn fenomenaal, terwijl accordeonist John Spiers ongeëvenaard speelt. Benji Kirkpatrick op gitaren, bouzouki, mandoline en banjo vormt samen met Flood een niet te onderschatten ritmesectie die de boel op een fenomenale manier opjaagt en onder controle houdt.

Eerlijk gezegd is het voor mij alleen maar mogelijk om in superlatieven over deze band en dit album te schrijven. Dit is simpelweg absolute topklasse. Bellowhead is niet voor niets vijf jaar op rij door de Britse pers uitgeroepen tot beste live-act. Met dit album bewijzen ze bovendien dat ze op avontuur blijven. Luister naar de fragmenten  en overtuig jezelf.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.